Groningen reisblogs

Mijn roots

Jelle51 was er (tot 16 apr 2010) Gepost op 16 apr 1011 reacties

55 jaar geleden,
Het jongetje van 4 kijkt naar de grote man, die naast zijn opoe staat. Dit is je nieuwe opa, zegt zijn moeder tegen hem. Hij vindt het een beetje enge man groot. Toch vind hij het wel leuk om een opa te hebben, want zijn echte opa heeft hij nooit gekend. Deze enge grote opa, wordt zijn grootste vriend. Opa is boer en heeft land in Paddepoel en daar neemt hij het jongetje regelmatig me naar toe. Hier weet opa, waar jonge haasjes in het gras verborgen liggen. Waar de weidevogels hun nest hebben en waar de wezel in de dam zit. Uren brengen ze samen door, wandelend door de weilanden. Hij weet ook alle namen van de bloemen en planten. Opa gaat in het voorjaar mee op zoek naar kikkerdril en salamanders. De eitjes van de salamander gaan in een grote glazen kom, en als de kleine salamanders groot genoeg zijn gaan ze terug in de sloot. De kikkerdril komt in een tobbe en als de kikkertjes hun staartjes verliezen, springen ze over het deel. Ook deze beestjes worden dan weer naar de sloot gebracht.

Als een schaap veel lammertjes krijgt en de ooi deze niet allemaal kan zogen, mag het jongetje ze met de fles groot brengen. Op een avond wordt hij uit bed gehaald door opa, om bij de geboorte van een veulen aanwezig te zijn. Hij is dan 11 en vindt het prachtig als dat veulentje ter wereld komt. Het is niet eng om te zien, het jongetje heeft al veel dieren geboren zien worden. Zo ging dat vroeger op een boerderij. Als de jongen 12 wordt gaan zijn ouders verhuizen naar de stad Groningen, hij is er kapot van, hoe kunnen ze een kind van het platteland nu naar een stad verpoten. Gelukkig kan hij vaak naar opa en opoe en hij is daar veel om met opa op pad te gaan. De boerderij is ondertussen verkocht en zij wonen dan in een klein dorp vlak bij Groningen. Op een woensdag middag komt de jongen bij hun en blijkt opa een hersenbloeding te hebben gehad, 4 dagen later komt opa te overlijden.

De jongen staat op het station te wachten met opoe. Zijn oom vaart op de grote vaart en komt terug. Thuisgekomen luisterde hij ademloos naar de prachtige verhalen van oom Henk. Over verre landen, hij laat foto's zien van vreemd uitgedoste mensen en hij heeft mooie schelpen bij zich en andere mooie souvenirs. Na enkele weken gaat oom Henk weer varen. De jongen zit in de zesde klas van de lagere school en verteld dat zijn oom zeeman is en dat hij soms maanden weg blijft. De lerares bedenkt dat het wel leuk is om met zeelui een briefwisseling op te zetten en zo de landen op de kaart te zetten waar de briefen vandaan komen. Voor die tijd een ontzettend leuk project om te doen. Hierdoor las de jongen veel boeken over de landen waar de briefen vandaan kwamen. Ook schreef hij geregeld met oom Henk. De jongen wilde zo graag ook naar die landen, maar ja hij was nog te jong.

40 jaar later, gaat een man met zijn vrouw op reis, hun eerste verre reis. Zij gaan 6 weken naar Indonesië, hun reis begint op Sumatra, dan Java, Bali en tenslotte een week naar Lombok. Vele reizen volgen. Drie jaar geleden ziet de man een advertentie in de krant van Columbus reisgids en hij gaat op die site zijn reisfoto's plaatsen. Hierdoor ontmoet hij veel mensen die dezelfde passie hebben voor reizen. Vaak wordt aan de man gevraagd, waar zijn liefde voorde natuur vandaan komt. Vrienden en bekenden vragen ook vaak waarom hij zo nieuwsgierig is naar andere culturen. In bovenstaande kunnen jullie lezen, waarom ik Jelle 51 zo gek ben op de natuur en reizen, Want die jongen en die man dat ben ik natuurlijk. Mijn oom is tijdens onze afgelopen vakantie overleden.

Jelle51 Positie 87 (17682 p.) Lid sinds 09-06-2008 Foto's en tips: 2212 Blogs: 38 Fans: 37
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Koppensnellers en koude voeten in Nagaland
4 14
Gepost op 14 augustus
India Noordoost India
Reis door Arunachel Pradesch 2
3 10
Gepost op 28 maart
India Noordoost India
Tocht door Arunachal Pradesh
4 10
Gepost op 27 februari
India Noordoost India

Reacties bij deze blog

riknikele

Door: riknikele • Geplaatst op

schitterend geschreven jelle!!!!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat een mooie en bijzondere blog. Tof en ook wel dapper dat je die met ons deelt. Leuk.
Zit dat jongetje nog in die 59 jaar van je?

Nancy Carels

Door: Nancy Carels • Geplaatst op

Wat leuk om te lezen Jelle ! En wat een voorrecht is het toch om onze dromen uit te laten komen. Laten we er nog lang van mogen genieten !

PaulineE

Door: PaulineE • Geplaatst op

Dank voor het kijkje naar je reis roots.Mooi verhaal.

jvanmoorsel

Door: jvanmoorsel • Geplaatst op

Erg leuk boeiend verhaal, prachtig geschreven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.