Groningen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

't Zielhoes

Groningen,
Nederland


Ik kan het me haast niet voorstellen, maar mocht iemand de komende tijd het idee krijgen om die lange saaie weg naar Groningen te rijden, om daar een weekend, lang weekend of zelfs een vakantie door te brengen, vergeet dan beslist niet een bezoek te brengen aan de meest noordelijke haven van ons land, n.l. Noordpolderzijl. Daar komt nog bij dat ook het meest noordelijke bruine café, 't Zielhoes, daar staat. Dit Zielhoes ( zeilhuis) is de voormalige sluiswachterswoning aan de voet van de zeedijk gelegen. Binnen is het hartstikke gezellig, maar zomers kun je ook heerlijk op het terras zitten, genietend van een kopje thee, koffie, frisdrankje of biertje/wijntje. Daarnaast een heerlijk vers broodje haring, paling, garnalen, of iets anders en je lunch is ook weer voor elkaar.
Het gebouw doet ook diens als officiële trouwlocatie van de gemeente Eemsmond. In 2010 rezen er problemen rond het Zielhoes. Na het overlijden van de uitbaatster annex havenmeester wilde de gemeente Eemsmond het Zielhoes ingrijpend moderniseren. Er ontstond een groot meningsverschil met de Stichting Zielhoes Noordpolderzijl. Vooralsnog heeft de rechter besloten, dat de exploitatie op de huidige voet mag worden voortgezet.
Achter de dijk het kleine haventje dat enkel met vloed bereikbaar is. Hier komen plezierjachten binnen, maar vertrekt ook de boot met de vogelwachters/c.q -tellers van de eilanden Rotummeroog en Rottumerplaat.
Zoals net gezegd, het Zielhoes blijft zoals het was en rest jullie niets meer daar een bezoek te brengen!!
Meer info op www.zielhoes.nl, zie ik jullie nog eens????