Groningen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het perfecte plaatje?

Groningen,
Nederland


Ik wil al heel lang een prachtige typische heide foto maken. Met mist en een zonsopkomst of zonsondergang. Kortom het perfecte plaatje. Afgelopen augustus was het dan eindelijk weer zover. De heide was in bloei. Het jaar ervoor was het te droog geweest en was er nauwelijks heide in dit gebied, maar dit jaar heeft het gebied zich weer wat kunnen herstellen. In natuurgebied Ter Borg, waar de foto gemaakt is, bevind zich namelijk het grootste aaneengesloten heidegebied van de provincie Groningen.

De eerste keer dat ik ging kijken of de heide er nu wel was, werd ik heel blij. Er was een groot veld met een paar bomen en heel veel paarse heide, perfect! Ik hield het weerbericht in de gaten, want ik hoopte op mist en een mooie zonsopkomst/zonsondergang om dat ene perfecte plaatje te schieten. Ik had het hele gebied al een paar keer door gelopen om een mooie plek en compositie te zoeken voor mijn foto. Op een avond kwam ineens heel snel mist opzetten. Ik stapte snel in de auto en reed het gebied in. De zon was al aan het onder gaan, dus tijd voor improvisatie was er niet echt. Ik ging snel naar de plek die ik had uitgekozen om de foto te maken. Maar helaas, de mist was daar juist niet zo veel aanwezig als op een ander veld, maar daar was nauwelijks heide te zien. Snel wat plaatjes schieten, ook op andere plekken, maar helaas was de zon al onder en was het te donker om nog goede foto's te maken.

De volgende ochtend zou het echter én een mooie zonsopkomst worden (ik gebruik de app MySunset) én het zou nog steeds mistig zijn. Dus heb ik de volgende ochtend voor zonsopkomst mijn wekker gezet en ben ik in het donker naar het gebied gegaan. Nadat ik dezelfde spot had bezocht om te kijken of er nu wel mist was op mijn uitgekozen plek, besloot ik een andere plek te gaan zoeken waar de mist wel heel mooi te zien was op de foto's. Ik vond deze plek, een eenzame boom bij een klein vennetje. Hier was minder heide te vinden, maar de plek was verder fantastisch, plus de zonsopkomst was daar precies achter.

Het was haastig zoeken naar mooie composities, het statief met camera plaatsen, filters op de lens zetten en de juiste instellingen vinden in een hele korte tijd (de zon komt zo snel op!). Maar ik ben erg blij met het resultaat van deze foto. En ik heb een waardevolle les geleerd, je kan alles nog zo goed voorbereiden voor het perfecte plaatje, de natuur doet wat zij wil. Ik had deze plek niet gevonden als moeder natuur me niet een zetje deze kant op had geduwd, en weet je wat? Deze plek was nog mooier dan de plek die ik in gedachten had.