Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

2008: Beeld op dijkpoort te Hattem.

Gelderland,
Nederland


Hattem (Nedersaksisch: Attem) is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, welke in de 9e eeuw is gesticht, in de 15e eeuw is ommuurd en uitgerust met vier poorten. De gemeente telt 11.671 inwoners (1 februari 2008, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 24,28 km² (waarvan 0,93 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen.

Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 en was een Hanzestad (lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van Duitse steden rond de Oostzee. Later traden ook Nederlandse steden toe. De grote hanzesteden, Gemeene of Principaalsteden genoemd, zochten voor de handel contact met kleinere dorpen en steden in hun achterland. Deze plaatsen waren de Bijsteden. Hier volgt een lijst van bekende hanzesteden, ingedeeld naar land) en vestingstad (een militair verdedigbare stad, gelegen op een strategische plaats aan een grens of een samenkomst van belangrijke land- of waterwegen).

De Dijkpoort is gebouwd in 1400 en werd in 1908 gerestaureerd onder leiding van architect Pierre Cuypers, die weergang, kap- en hoektorentjes toevoegde. Dit naar voorbeeld van andere stadspoorten. Deze toevoegingen zijn herkenbaar aan een andere steensoort.
Buiten de poort stond voorheen een jongere voorpoort met twee ronde torens. Eén verbindingsmuur staat nog overeind. Hierin bevinden zich kanon- en haakbusschietgaten.