Gelderland reisblogs

Vrijdag Visdag

janhermens was er(tot 09 apr 2010) Gepost op 09 apr 108 reacties

"Vanuit goed Roomsch gebruik dient de mensch op elke vrijdag zich naar de visboer te begeven en kibbeling of een lekkerbekje tot zich te nemen".
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan.
Inmiddels is er nog een reden waarom er op vrijdag veel vis wordt gekocht. De meeste, verse vis wordt die dag aangevoerd. Vissers varen over het algemeen op maandagochtend uit en keren vrijdag vroeg in de haven terug. Daardoor kan de vis nog dezelfde dag bij de visboer liggen.
Tot ver in de twintigste eeuw waren alle vrijdagen dagen van volledige onthouding. De gelovige werd geacht op die dagen geen vlees van de dieren van het land te eten. Als vlees verboden was, en er toch gewoon gewerkt moest worden, hoe dan op krachten te blijven? Het antwoord was eenvoudig: door vis te eten. Vandaar dat de Vrijdag voor katholieken lange tijd een Visdag was.
De Nederlandse bisschoppenconferentie schreef in 1989 voor, dat de gelovige aan de plicht tot onthouding op vrijdag kon voldoen door zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens duidelijk te beperken. Vlees hoeft de gelovige dus niet meer perse te laten staan. Het zal daarom nog slechts een kwestie van tijd zijn, eer in de kantines van veel van oorsprong katholieke zieken- en bejaardentehuizen de nog altijd verplicht geachte vis van het vrijdagmenu verdwijnt...

Vis kopen is en kunst, verse vis herken je aan de heldere blinkende oogjes en het glanzend vet, uitgezonderd rolmops en mosselen! Een vis moet je zélfs op het bord nog kunnen aankijken!
Het traditionele vismenu in Nederland is gebakken kabeljauw met aardappelpuree en peentjes.
Tegenwoordig is het eten van vis weer populair aangezien een vleesloze dag per week een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Diegene die vandaag de meest originele foto, tip of reisverhaal op dit thema plaatst, zal door ons worden uitgenodigd en getrakteerd op een witlofschotel uit de oven mét vis!

janhermens Positie 635 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het binnenhalen van de vis aan de zuidkust van Java in Pangandar
blogfoto nr. 2
Het binnehalen van de vis aan de zuidkust van Java in Pangandara
blogfoto nr. 3
Ik wil niet gevangen maar wél gevoerd worden (Bangkok)
blogfoto nr. 4
Tonijn op het strand van Bali
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Had helaas geen tijd voor de visdag, maar heb vluchtig gezien dat het een groot succes is geweest. Toch bijzonder en leuk hoe er op de dagthema's gereageerd wordt! Voor velen een goede reden om weer eens in oude foto dozen te duiken.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Mag ik met het risico op 'over-hyping' al een thema toevoegen?
Ik stel het thema 'vrijheid' voor op 5 mei.
Ben benieuwd hoe vrijheid in foto's vertaald wordt.

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Goed beschreven en ik ga voor de witlof:-)))

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

We krijgen het nog druk met z'n allen! Een run op de dagthema's! Vandaag Vrijdag visdag, en Jeanette en ik hadden het weekend al uitgeroepen dat winkelweekend! We zullen ons beraden, een goed idee om een blog als startsein te beschouwen. Jeanette heeft gisteren al wel een opmaat-foto voor het winkeltje spelen geplaatst, maar nog geen blog. Wie de eerste startblog plaast maakt het thema? Is wel zo duidelijk. Goed beschreven Jan, nou weet ik eindelijk waar vrijdag visdag vandaan komt. Zit nu op mijn werk dus kan vanavond pas vis laten zwemmen. Ik zal eens kijken of ik nog blijnkende oogjes kan vinden...

Joanna

Door: Joanna • Geplaatst op

Jullie zullen het druk krijgen vandaag, zag de eerste visjes al langskomen! Succes met jureren, hoop dat je niet nog weg hoeft vandaag, gehaktdag werd nachtwerk.....! Zal straks ook eens een visje aan de haak gaan slaan, eerst nog even wat in de tuin weghakken!
Begreep dat er morgen gewinkeld wordt en dan is zondag rustdag!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.