Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vrienden voor het leven?

Gelderland,
Nederland


Zaterdagavond richting Barchem gereden. Na 1,5 uur rijden met de auto hartelijk welkom geheten door Hans van Noctua Nature Hides. Vervolgens duidelijke uitleg gekregen over wat we kunnen verwachten en ook terzijde even de huisregels doorgenomen.
Het erf van het agrarisch bedrijf van Hans is zeer natuurvriendelijk ingericht. Vele soorten vogels en dieren voelen zich hier thuis. De kerkuil waar wij speciaal voor zijn gekomen fladdert hier ook vrolijk rond op de zolder van een van de schuren. Tegenover deze schuur zit een prachtige hut te gebruiken voor maximaal twee fotografen. Eenmaal de trap opgekomen kom je in een keurige ruimte met twee comfortabele stoelen met prachtig uitzicht op de schuur. Tevens staan er twee statiefkoppen waar onze 200-500 mm lens er perfect in past.

Voor het eerst in heel Europa is het van mogelijk om deze uitzonderlijke prachtige dieren van dichtbij te volgen. Hans en Cees hebben gezorgd dat deze uilen langzaam gewend zijn de professionele lichtinstallatie. Dit is buitengewoon goed gelukt. De uilen gaan gewoon door met hun natuurlijke leven en trekken zich niets aan van het licht.

De zolder waar ze verblijven is ingericht met mobiele attributen zoals oude boerenramen en oude deuren.

Het enige wat van ons wordt verwacht is dat je volledig in stilte geniet en eventueel nu je er toch bent fotografeert. Als je je niet teveel aantrekt van de muggen die je zeker in het begin behoorlijk lastigvallen is het goed vertoeven.
De eerste kerkuil laat niet lang op zich wachten. Wat een magnifiek gezicht deze prachtige soort. Tuurlijk de beesten worden gelokt door levende muizen maar in de natuur is het niet anders.

Een hut blijft een hut met zowel voor als tegenstanders.

We begonnen om ongeveer 22.30 uur en verlaten de hut om 2.30 uur. Met een memorystick vol met prachtige beelden. Al met al zeer de moeite waard ondanks dat het toch een hoop geld kost voor een paar uurtjes maar let op ze zijn wel de enige in Europa. Voor mensen die willen overnachten is er tegen geringe betaling een mogelijkheid op het erf.

De kans dat je ze in het wild ziet is echt reuze klein!