Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De eerste van 2021

Gelderland,
Nederland


Deze week de eerste libelle in de tuin gespot, volgens mij is het de de Platbuik, corrigeer me als het niet juist is.

De Platbuik is een forse libel, die extra groot oogt vanwege zijn zeer brede achterlijf. Zowel voorvleugels als achtervleugels hebben aan de basis een donkere vlek. De aders in de donkere vlekken zijn opvallend geel. Het achterlijf van het mannetje is na het uitsluipen oranje en na verloop van tijd wordt het achterlijf geheel blauw. Bij vrouwtjes is het achterlijf na het uitsluipen vergelijkbaar met mannetjes: oranje maar bij uitgekleurde vrouwtjes is het oranje verkleurd naar bruin.

De Platbuik is te vinden bij stilstaande en zwak stromende wateren die zich in een pioniersstadium bevinden zoals pas gegraven poelen, vijvers, sloten, etc. Uitsluipen gebeurt van eind april tot begin september met een piek in de tweede helft van mei en de eerste helft van juni. De larvenhuidjes kunnen tot meer dan tien meter van het water gevonden worden, zeker wanneer er geen of nauwelijks voldoende vegetatie of andere uitsluipsubstraten aanwezig zijn.

Jonge Platbuiken vliegen weg van het water en zijn soms in grote dichtheden te vinden langs bosranden en houtwallen. Geslachtsrijpe mannetjes keren terug naar het water waar ze veelvuldig boven het water patrouilleren.

Tussen de patrouillevluchten door gaan ze vaak op een vaste uitkijkplaats in de oever zitten, zoals een uitstekende tak. Andere mannetjes worden fanatiek verjaagd, terwijl met vrouwtjes direct in de lucht wordt gepaard. Vrouwtjes zetten klompjes eitjes af door vliegend het achterlijf ritmisch in water te dopen. Meestal wordt ze hierbij bewaakt door het mannetje, dat vlak bij haar blijft vliegen en andere mannetjes op een afstand houdt. Ze zijn zeer mobiel en kunnen nieuwe wateren snel vinden waarna ze ook snel koloniseren (info: IVN Voorne).