Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Land van Maas en Waal

Gelderland,
Nederland


♪ Onder de groene hemel in de blauwe zon
Speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we lachen allemaal
Want daar achter de hoge bergen ligt het land
Van Maas en Waal ♪

Boudewijn de Groot wist het allang. Het Land van Maas en Waal is het waard om bezongen te worden. Het gebied ligt ook letterlijk tussen de Maas en de Waal.

Wij starten bij het pontje van Lith. We steken de Maas over van Noord-Brabant naar Gelderland. Zijn we dit jaar toch een grens overgegaan. We verlaten het pontje en komen uit in Alphen, Alphen aan de Maas om precies te zijn. De start van onze mini-roadtrip in Coronatijd. In slechts 10 minuten van ons huisadres hebben we het vakantiegevoel al meteen te pakken.

Deze roadtrip neemt ons mee over kronkelende dijken langs de uiterwaarden van de Maas en Waal. We bezoeken het historische Fort Andries en het sfeervolle Maasbommel, de kleinste Hanzestad van Nederland in Middeleeuwen. Onderweg kun je genieten van het unieke rivierenlandschap met buitenpolders, bloeiende fruitboomgaarden, molens, eendenkooien, en boomrijke eilandjes. We eten onderweg onze meegenomen lunch bij een van de vele picknickbankjes die langs de route staan. Als we de weg vervolgen komen we bij de Gouden Ham uit. Het is met een 700 meter lang strand een van de grootste waterrecreatiegebieden van Nederland. Altijd leuk om even de benen te strekken tussendoor. Als laatste bezoeken we nog Kasteelruïne Batenburg van een afstandje want je mag het terrein helaas niet op.

We nemen aan het eind van de dag het pontje van het Gelderse Appeltern terug naar het Brabantse Megen en laten het land van Maas en Waal weer achter ons. We hebben geen groene hemel of blauwe zon gezien maar het was wel een Coronaproof reisje van formaat.