Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelderland image

Tien redenen om naar Berg en Dal te gaan

Gelderland
Nederland
LizetteGlobetrotter

Tien redenen om naar Berg en Dal te gaan

Enkele weken geleden ben ik een lang weekend naar het kleine plaatsje Berg en Dal geweest, vlakbij Nijmegen, en ik heb daar de omgeving verkend. Gisteren had ik het geluk om weer in die omgeving te zijn. Ik vind het één van de mooiste plekken van Nederland. Ok, een hele week daar vertoeven is misschien een beetje lang, maar ik kan je wel tien redenen vertellen om in ieder geval eens naar Berg en Dal (en omgeving) te gaan!

1. Prachtige natuur
Berg en Dal ligt in een prachtig, bijna fabelachtig heuvellandschap. Verderop ligt het mooie natuurgebied Ooijpolder.

2. In de actie
Of je nu van wandelen houdt, fietsen of motorrijden, het kan er allemaal. Veel hotels verhuren ter plekke fietsen. En er zijn diverse wandelroutes. Eentje met verwijzingen naar dingen die zich er in de geschiedenis van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld begint bij Hotel Holthurnsche Hof en is ook voor niet-gasten toegankelijk.

3. Oefenen voor de vierdaagse
Voor de fanatieke wandelaars is de Zevenheuvelenweg een goede test of je werkelijk je voornemen wilt verzilveren om aan de Nijmegense vierdaagse mee te doen.

4. Rijke geschiedenis
Het Nationaal bevrijdingsmusum in Groesbeek geeft informatie over de aanlooptijd naar de Tweede Wereldoorlog, de bezetting, de bevrijding en de wederopbouw. En de indrukwekkende Canadese militaire begraafplaats verdient ook een bezoek. Op 20 september aanstaande is de herdenking van operatie Market Garden. Daarvoor is er een groot scala aan activiteiten in de gehele omgeving.

5. Nijmegen op een steenworp afstand
Nijmegen is een gezellige stad met historische gebouwen, leuke en knusse winkels, goede en gevarieerde eetgelegenheden en natuurlijk de bekende Waalbrug.

6. Kamperen in de natuur
Er zijn diverse campings te vinden in de omgeving. Voor de echte kampeerliefhebbers is er natuurkampeerterrein Groesbeek in de Groesbeekse bossen, waar je je tentje tussen de bomen op kunt zetten. Bij aankomst even melden bij de boswachter.

7. Lunch bij De Kroon
De lunchroom zit vlakbij de kerk in Groesbeek. Van buiten ziet het er standaard uit, maar wacht maar tot je binnen zit. Tafels met vrolijk gekleurde barokstoelen. Een koffie of thee wordt geserveerd met een heel dienblad vol lekkers. En de lunch is minstens net zo uitgebreid en verrassend lekker. Ze verkopen er ook allerlei leuke dingen van winkeltjes uit de omgeving, al dan niet zelf gemaakt, zoals armbandjes en koektrommels met alle ingrediënten erin om koekjes te bakken.

8. Thee bij de Millinger theetuin
Een steenworp de andere kant op (ca. 12 km) ligt Kekerdom in het natuurgebied Ooijpolder. Een half uurtje wandelen vanaf het kerkje en dan kom je in een oase van rust met Aziatische decoraties. De thee is, anders dan je zou vermoeden, redelijk standaard: Pickwick, Yogi Tea, Twinnings, enz. Maar het eten... jammie! Een verrassende, kruidige Pakistaanse tomatensoep en zoete lekkernijen om je vingers bij af te likken.

9. Overnachten bij de Waard
Pijn in je kuiten van de heuvels of niet zo'n kampeerder? Overnachten in de Ooijpolder kan natuurlijk ook. De Waard van Kekerdom heeft twee 2-persoons en een grote 4-persoons kamer, alle drie authentiek ingericht met zelfs kleine details om je in de kamers te laten tijdreizen.

10. Pannenkoeken bij De Duivelsberg
Voor jong en oud, pannenkoeken blijven lekker. Of je er speciaal voor naar Berg en Dal moet komen... dat weet ik niet. Maar smullen is het bij de Duivelsberg in ieder geval wel!

www.reismuts.com

Foto's

f795b.jpg
f795b.jpg
LizetteGlobetrotter

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Tien redenen om naar Berg en Dal te gaan"

  • profile image comment
    Door TravelGoom• geplaatst op 06 Oct 2014 | 14:00:48

    Leuke opsomming, je bent wel van de rijtjes zie ik

    Bericht aangepast op 08:12:07