Gelderland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelderland image

Weekendje in het teken van de burlende herten

Gelderland
Nederland
Jan10e

Weekendje in het teken van de burlende herten

Burlende herten spotten. We hadden het er al een aantal jaar over dat we dat toch eens moesten gaan beleven. Dus nadat het weer in de Telegraaf en Volkskrant de nodige aandacht had gekregen, ik op onderzoek uit en een keuze gemaakt uit het aanbod van excursies. Ik dacht: laat ik het nu eens niet zelf regelen, maar met een excursie van natuurmonumenten de ultieme 'hertensafari' ondergaan. Verzamelen om 16.15 en zo rond 20.30 weer terug.
Met huifkar achter tractor en boswachter 'diep' het bos in. We hadden ons 'uitgedost' want in de bevestiging stonden allemaal tips... (ongeveer gelijk aan op safari in donker afrika). Gezellig met een flinke groep in de huifkar tuffen we naar een punt waar alleen natuurmonumenten mag komen. Afijn, Na 20 minuten stevig doorstappen staan we op een fietspad. Ik moest opzij springen om niet op het stuur van de fietser terecht te komen. Wandelaars met honden, zelfs auto zag ik rijden... Waar is nu die geheimzinnige plek waar we dicht bij de burlende herten zouden zijn zoals ik me had voorgesteld? De boswachter: (vrijwilliger) dit is de plek! Hier kun je ze het beste horen... op deze vlakte verzamelen ze meestal. En hier worden ze niet gevoed he zoals op de hoge veluwe waar je veel dichter bij kunt komen. Als we nog verder lopen daar staan al ruim 200 personen...??? Bovendien zijn we te laat vertrokken om dat te halen... Afijn. Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet. Ja ter grootte van een bedelarmbanje heb ik 1 burlend hert een beetje rond zien paraderen. Zelfs met verrekijker eigenlijk niet te volgen. Ik was dus best wel beetje erg teleurgesteld. Nou hopelijk zijn er RR die me tips gaan geven om volgend jaar dan wel op eigen houtje deze ultieme ervaring te kunnen beleven. Wat dit was voor ons geen succes.
Wachten op iets wat je toch niet gaat zien duurt lang. Tot na zonsondergang hebben we daar gestaan. Iedereen moet dan uit het bos zijn? Omdat we met natuurmonumenten waren mochten we dan met elkaar in het donker teruglopen naar de huifkar.
Na ruim 1,5 uur op dezelfde plek dus terug gewandeld naar de huifkar. Nog wel wilde koeien gezien. Bij de huifkar staat er drankje en knabbeltjes gereed. Allemaal leuk aangekleed en sfeervol. Overige excursiegenoten waren superenthousiast dat het allemaal zo puur natuur was en dat dit veel echter is dan op de hoge veluwe waar ze op de plek gevoerd worden. Het zal dus wel aan mijn verwende reisleventje liggen dat ik hier niet enthousiast over kan zijn. Je gaat naar een plek waar je hetzelfde krijgt te 'horen' als ieder ander die geen 30,00 voor de excursie heeft betaald... Nou, ik hoor graag de mening van RRs.
We zijn blijven overnachten in Eerbeek (hotelbon die we nog hadden liggen) en de volgende dag op huurfiets de bossen en velden rond Eerbeek, Loenen en Klarenbeek. Dat raadt ik een ieder wel aan om eens te doen!
Hierbij nog maar een extra zonsondergang foto.

Laat een reactie achter

3 reactie(s) bij "Weekendje in het teken van de burlende herten"

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 27 Oct 2011 | 21:29:55

  Tja, wel jammer zo. We zijn nu gewaarschuwd.

  Bericht aangepast op 08:14:14
 • profile image comment
  Door ALouwe• geplaatst op 22 Jul 2013 | 17:35:08

  Ik kan me voorstellen dat je teleurgesteld was. Je bouwt het helemaal op in je hoofd en dan krijg je zoiets voorgeschoteld. Ik hoop dat je vorig jaar meer geluk hebt gehad. Ik ga het dit jaar voor het eerst proberen om de hertenbronst te fotograferen.

  Groetjes, Angela

  Bericht aangepast op 08:14:03
 • profile image comment
  Door Yaarts• geplaatst op 08 May 2014 | 19:28:17

  Ik zie dat het een post van 2011 is, ik hoop dat je inmiddels wel ergens goed de burlende herten
  hebt kunnen zien, zonet, dan is het Aardhuis dij Uddel nog een mogelijkheid.
  Ik ben het met Tiny eens dat de Wildbaan op de Hoge Veluwe inderdaad een goede mogelijkheid om de geweidragers te zien en te horen burlen, goed kijker en behoorlijke lens zijn wel nodig. Ik zelf ben bozige herfst naar het Aardhuis geweest, waar de herten ieder dag gevoerd worden rond 13:30 uur en , wat schetste mijn verbazing, tijdens de bronst gaan de geweidragers dan ook burlen, midden op de dag dus. Er staat een mooie hut met wildscherm, waar je goede foto' s en film van de herten kunt maken.
  Beide mogelijkheden zijn dus in een park, maarte is wel hun natuurlijk gedrag en een van de weinige kansen om het echt goed te zien.

  Bericht aangepast op 08:13:58