image
Anna Smorek

4 redenen waarom je toch echt wél een keer naar Almere wilt

Almere is één grote saaie blokkendoos, waar je met de auto het liefst zo snel mogelijk langsrijdt. Toch? Think again! De Flevolandse stad heeft zijn imago opgepoetst en weet te verrassen met spannende architectuur, een levendige culturele scene, en woeste natuur. Durf jij jezelf te laten uitdagen? 

1. The Wave: architectuur in de polder

The Wave in Almere. Foto: Anna SmorekThe Wave in Almere is een opvallende woonflat met een golvende gevel van aluminium platen. Foto: Anna Smorek

Almere Centrum is het logische vertrekpunt voor een architectonische ontdekkingstocht. Nergens anders ter wereld kun je op zo’n klein oppervlak – circa één vierkante kilometer – creaties zien van zoveel verschillende toparchitecten. Één van de bouwwerken die de aandacht opeist, is de Smaragd, een woon- en winkeltoren die door zijn schuine wanden en oranje kleurtoon op een edelsteen lijkt. Verderop ligt The Wave, een opvallende woonflat met een golvende gevel van aluminium platen.

City Walks langs de mooiste architectonische pareltjes
VVV Almere organiseert verschillende City Walks langs de mooiste architectonische pareltjes. Op pad met een privégids? Dat kan! De wandeling duurt twee uur en kost € 7,50 p.p. (minimaal vier personen).

2. De Oostvaardersplassen: natuur in de polder

Oostvaardersplassen in Almere is een onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Foto: Anna SmorekDe Oostvaardersplassen in Almere maken deel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Foto: Anna Smorek

Almere biedt toegang tot de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het relatief jonge natuurgebied is een echt vogelparadijs. Het droge gedeelte wordt begraasd door edelherten, heckrunderen en konikpaarden. ‘Oorspronkelijk was dit gebied bestemd voor de petrochemische industrie', vertelt natuurgids Arjen Kreike. ‘Later bleek echter dat er geen directe behoefte was aan industrie, waarna het moerasgebied werd ingezaaid met riet en met rust werd gelaten. Zo ontstond op deze plek een nieuwe wildernis.’ Arjen vervolgt: ‘Het door riet omzoomde moeras ligt vol met zinkstukken. Zo’n zinkstuk is een soort mat van gevlochten wilgentwijgen en -tenen, die de bodem beschermt tegen stromingen en erosie. Uit die matten ontsproten vervolgens nieuwe wilgenbomen. Voor de vele edelherten in dit gebied is de wilg, en dan vooral de bast, een delicatesse. Daar zit hetzelfde stofje in als in aspirine.’ Momenteel wordt er volop geëxperimenteerd met andere boomsoorten. ‘Hopelijk telt dit gebied binnen enkele jaren weer meer bomen. Dat zou ideaal zijn voor vogels. Op dit moment hebben we slechts één zeearendsnest. Er zijn te weinig hoge bomen die stevig genoeg zijn om een nest, dat al gauw honderd kilo weegt, te huisvesten.’

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is de perfecte vertrekplaats voor een wandel- of fietstocht. Of ga met een natuurgids op pad.

3. Oosterwold: stadsagricultuur in de polder

’ De kavels in Oosterwold kunnen naar eigen inzicht en wens worden benut. De één bouwt een huis, de ander realiseert een bedrijf, en weer een ander verwezenlijkt een eigen bos, camping of school. Foto: Anna SmorekDe kavels in Oosterwold kunnen naar eigen inzicht en wens worden benut. Foto Anna Smorek

Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde, is het grootste doe-het-zelf-ontwikkelingsgebied van Nederland. Een blank canvas waarop naar hartenlust gecreëerd mag worden. Jan-Albert Blaauw, inwoner van het eerste uur, weet er alles van. ‘Vijftienduizend mensen hebben hier een stuk grond gekocht en een contract ondertekend. In dat contract staat dat nóóit meer dan een achtste van een kavel bebouwd mag worden en dat de helft van het perceel voor stadslandbouw gebruikt moet worden. We produceren voedsel en groenruimtes waar de hele buurt van profiteert. Dat is uniek. Welkom in het grootste stadslandbouwproject ter wereld!'

De kavels in Oosterwold kunnen naar eigen inzicht en wens worden benut. De één bouwt een huis, de ander realiseert een bedrijf, en weer een ander verwezenlijkt een eigen bos, camping of school. Dit zijn een aantal voorbeelden: 




Bakkerij de Tureluur

Sandra Ansmink staat aan het roer van Bakkerij de Tureluur. Met de zuivere en pure grondstoffen uit de regio maakt zij zalige broden. Vooral de desembroden en baguettes vliegen als warme broodjes over de toonbank.
 

 





Kwekerij de Arend

Ook Jaqueline de Ruiter van Kwekerij de Arend plantte een zaadje om haar droom tot leven te wekken. Haar tuin en kas staan vol met sierplanten. ‘Ik teel biologisch, zonder enige vorm van kunstmest. Omdat de kwekerij zo kleinschalig is, heb ik weinig last van insecten en hoef ik nauwelijks iets extra’s te doen’.
 


De Ambachtelijke korf

De Ambachtelijke Korf is een atelier voor oude ambachten. Jill de Vries biedt naast keramiekcursussen en kleiworkshops, ook botanische workshops aan. ‘Naast het atelier ligt een heerlijke tuin met fruit, groentes, kruiden en allerlei planten. Sommige planten kunnen worden gebruikt voor de productie van plantaardige kleurstoffen. Tijdens de workshop laat ik je zien hoe je de kleurstof extraheert en er lakpigment van kunt maken – en hoe je die vervolgens kunt gebruiken in verfbaden en voor het maken van ecoprints. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit mag doen op zo’n prachtige plek.’

 


4. Floriade 2022: tuincultuur in de polder

Floriade 2022: Dit jaar staat de wereldtuinbouwtentoonstelling in het teken van Growing Green Cities. Foto: Anna Smorek

 Dit jaar staat de wereldtuinbouwtentoonstelling in het teken van Growing Green Cities. Foto: Anna Smorek

Laat de nieuwsberichten je niet weerhouden van een bezoek aan Floriade 2022, en vorm je eigen mening. Dit jaar staat de wereldtuinbouwtentoonstelling in het teken van Growing Green Cities. In de verschillende landen­paviljoens leer je over andere culturen en flora, maar ook over de innovaties die onze steden duurzamer en leefbaarder zullen maken. Uiteraard maak je ook een rondje langs de Nederlandse velden. Wat is er nieuw op eigen bodem? In het Floriade-park zijn tal van kunstwerken te bewonderen. De meest in het oog springende is Beehold. De kunstenaar bedekte twee reuzenfiguren met tienduizend stalen bijen, om aandacht te vragen voor de bijensterfte. Wil jij je eerst even oriënteren? Stap dan in het duurzame vervoermiddel van de toekomst: een kabelbaan die 35 meter boven de grond zweeft. Wandel daarna zelfstandig over een van de themaroutes. Of laat je gratis rondleiden door een gids. Er is ook een vol programma met evenementen voor jong en oud. Tot en met 9 oktober 2022, € 29 p.p.

Overige cultuur in de polder
Almere heeft zich ontpopt tot een bruisende culturele hotspot. Vooral in de zomer, wanneer de agenda uitpuilt met boeiende tentoonstellingen en cabaret-, dans-, film- en theatervoorstellingen, kun je je hart ophalen. Er zijn maar liefst vier theaters en één art house: 

* de line-up in Kunstlinie is indrukwekkend te noemen — hier moet je zijn voor de grote musicals en optredens van internationale toneelgroepen.
Cultureel Centrum Corrosia weet te boeien met originele theatershows, expo’s en films.
Theatergroep Suburbia gebruikt de stad als podium. Optredens vinden plaats in parkeergarages, flatgebouwen en de natuur.
Vis à Vis pakt het zowaar nog grootser aan. Het theatergezelschap staat bekend om zijn spectaculaire openluchtshows op een vaste locatie aan het Almeerderstrand.
* En dan is er ook nog Het Nieuwe Filmhuis, een kleine en moderne filmzaal, waar je wereldse arthousefilms kunt kijken.
Horeca die je ook niet mag missen:
Neighbours Kitchen: plantaardige gerechten uit de Afro-Caribische keuken.
Zuyder: hippe nieuwe zaak in Almere-Poort, met een all-day menu.
Sun Runners: strandtent met een heerlijk terras en uitzicht over het water.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!