Drenthe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

'de arme dood'

Drenthe,
Nederland


'De arme dood' is een boekje door A.Schuring over Begraafplaats Veenhuizen, een rijksmonument boordevol boeiende informatie over deze voormalige kolonie. Schoolmeesters, zaalopzieners, predikanten, directeuren, wasbazen, hoveniers, apothekers, wagenmakers, kortom iedereen die in Veenhuizen werkte voor de Maatschappij van Weldadigheid was ambtenaar en kreeg hier een goed graf.
Op een ander veld werden de kolonisten, bedelaars en wezen begraven.
Je zou bijna denken dat de gevangenschap werd doorgevoerd in de manier van grafverwerking ...maar dat is niet zo hoor, deze ijzeren hekwerken waren in de mode tussen 1860 en 1920.

Een bijzonder element zijn de (19e eeuwse) graftrommels. Deze waren bedoeld om de grafkransen die net als de trommels gemaakt zijn van blik of zink, beter te bewaren, afgedekt met glas. De bladeren en bloemen zijn soms ook wel van porselein. Er is nu een project gaande ter restauratie van de oude graftrommels. Links op de foto is nog net zo'n vervangende trommel te zien. Beetje jammer vind ik wel dat ze nu wit zijn; de donkere zinken kleur stond beter.