Ryanair-staking. Wat betekent het voor jouw reis? image

Ryanair-staking. Wat betekent het voor jouw reis?

Slecht nieuws voor Ryanair-passagiers: aangekondigde stakingen kunnen jouw zomerse vakantieplannen flink door de war schoppen. Dit kun je ertegen doen. 


Heb jij deze zomer een Ryanair-vlucht op de planning staan? (Foto: JanClaus, Pixabay)

Op 12 juli werd er al gestaakt door Ryanair-piloten die in Ierland zijn gestationeerd. En op 25 en 26 juli aanstaande legt ook het cabinepersoneel in België, Italië, Portugal en Spanje zijn taken tijdelijk neer. Voor passagiers is de timing nogal onhandig, want de data liggen midden in de drukke zomerpiek. Het Ryanair-personeel is uit op betere arbeidsvoorwaarden. Ze vallen nu nog standaard onder Ierse wetgeving – Ryanair komt uit Ierland – terwijl het voor hen gunstiger is om te gaan vallen onder de wetgeving van het land waarin ze gestationeerd zijn.

Staking op 25 en 26 juli

Eindhoven Airport, Ryanairs grootste hub in Nederland, verwerkt dagelijks 25 tot 30 vluchten, waarvan vele van en naar bestemmingen in desbetreffende landen. De staking zal er dus gegarandeerd tot geannuleerde vluchten leiden.

Dit kun je doen

Als jouw vlucht vertraagd of geannuleerd wordt als gevolg van de staking, hoort Ryanair je daar zo snel mogelijk over in te lichten. We raden je daarom aan om je e-mail of Ryanair-app in de gaten te houden. Als ze dit tot twee weken voor aanvang doen, zijn ze niet verplicht om compensatie te betalen. Al moeten ze je wél een alternatief aanbieden. Ga je niet akkoord met dit alternatief? Dan kun je alsnog terugbetaling van je ticketkosten aanvragen. Als jouw vlucht binnen 14 dagen voor aanvang geannuleerd wordt, heb je wel gewoon recht op compensatie. Rechterlijke uitspraken bepaalden namelijk al dat stakingen van het eigen personeel niet als ‘buitengewone omstandigheid’ weggezet kunnen worden. Compensatiebedragen worden gebaseerd op vluchtafstand, en dus niet op ticketprijs. Zo heb je voor een vlucht tot 1500 kilometer recht op € 250 compensatie. Talloze organisaties zetten zich in voor de rechten van de vliegreiziger. Wij hebben goede ervaringen met vlucht-vertraagd.nl, dat op no cure no pay basis werkt.