10x hoe je je NIET moet gedragen op het terras image

10x hoe je je NIET moet gedragen op het terras

Ongegeneerd mensen kijken, vechten om een tafeltje, op eigen initiatief tafels aaneen schuiven; echt netjes gedragen we ons niet op het terras, hè? Hoogste tijd dus voor een lesje terrasetiquette …


Ben jij ook op het terras te vinden zodra de zon doorbreekt? (Foto: Paul Rysz, Unsplash)

1. Vecht NIET om een tafeltje

Het terras is overvol en in je ooghoek zie je dat een groepje op het punt staat van vertrekken. In plaats van er als een waakhond bij te gaan staan, kun je óók even aan de bediening vragen of je er mag zitten. Is het antwoord positief? Ga dan niet pal naast het betreffende tafeltje staan, maar wacht op gepaste afstand.

2. Roddel NIET te luid

Mensen kijken – en ze ook nog eens uitgebreid analyseren – is niet bepaald deftig. Maar let’s face it: we doen het allemaal wel eens. Op zich natuurlijk geen zonde, maar let dan wél op je woorden en toon. Het zou zomaar kunnen dat je naast een familielid of vriend van diegene zit. 

3. Ga de boel NIET eigenhandig verbouwen

Je komt met z’n zessen aan op het terras, maar je ziet enkel tafeltjes voor twee. Mooi, denk jij, terwijl je je mouwen opstroopt om de boel te verbouwen. Toch haal je hiermee de woede van het personeel op je hals. Het is nu eenmaal een stuk netter om de hulp van de bediening in te schakelen.

4. Ga NIET in je blote bast op het terras zitten

Als de zon schijnt, gebeurt het regelmatig; Nederlanders die zonder shirt neerstrijken op het terras. Ben jij zo iemand? Wees je er dan van bewust dat andere mensen op het terras het niet noodzakelijkerwijs als smakelijk ervaren om naar je ontblote bovenlijf te kijken. Hetzelfde geldt voor blote voeten. 

5. Antwoord NIET "ja" als je het niet meent

Het is typisch Nederlands om te klagen over je terraservaring, terwijl je de bediening met een stalen gezicht vertelde dat het heerlijk was. Ben je niet tevreden? Geef het dan metéén aan. Of zwijg erover.


Vind jij het ook heerlijk om wakker te worden met koffie op het terras? (Foto: Nik MacMillan, Unsplash)

6. Reserveer NIET een tafel door je tas erop te leggen

Naar verluidt worden de ‘handdoekcapriolen’ uit Spaanse, Griekse en Turkse resorts – vakantiegangers die zich ’s ochtends haasten om een zwembadbedje te claimen – ook uitgehaald op Nederlandse terrassen. Wij hebben echter nieuws voor je: het wordt níét gewaardeerd als je met behulp van jassen, tassen of andere items op eigen initiatief een tafeltje reserveert. Wacht liever tot je gezelschap er is, en kies dan pas een plekje uit.  

7. Schuif NIET een buggy of rolstoel aan

Zeker op overvolle terrassen, is het aan te raden om een buggy of rolstoel te parkeren aan tafel. Maar dan niet als extra stoel, maar in plááts van een stoel. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld het gangpad blokkeert.

8. Praat NIET te hard

We snappen best dat je het leuk vindt om je vrienden of familie weer te zien, en dat je ze veel te vertellen hebt. Maar schreeuwen is nergens voor nodig. Onze stelregel: Als je buren jouw gesprek kunnen volgen, praat je toch echt te hard. 

9. Ga NIET de discussie aan

Zijn de rollen omgedraaid en heb jíj last van iemand die te hard praat? Zoek dan als het even kan een tafeltje verderop uit. Zo houd je het vriendelijk en geef je tóch een stille hint af. Je zit er immers om te genieten van het lekkere weer. En niet om ruzie te maken. 

10. Steek NIET een sigaar op

In 2018 worden nóg meer terrassen rookvrij. Den Haag bepaalde immers dat speciale rookruimtes niet langer buiten het algemene rookverbod vallen. Dat is goed nieuws voor mensen die graag van een hapje en drankje genieten op het terras, en niet in een rookwalm willen zitten. Met name de rook van sigaren is overheersend. 'Gewoon' een sigaretje opsteken op het terras? Kies dan een stoel aan de zijkant van je tafel en vraag je gezelschap en de mensen om je heen of het oké is.