Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chinees Nieuwjaar

Den Haag,
Nederland


Ook ik ben net zoals Corrie naar het Chinees Nieuwjaar geweest maar niet in Rotterdam maar in Den Haag. De festiviteiten vonden plaats in het Atrium in het stadhuis en op het Plein.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken-en leeuwendansen. Over het ontstaan van de leeuwendans bestaan verschillende verhalen.
Oorspronkelijk werd die alleen opgevoerd voor de keizer maar in de loop van de jaren verspreidde de dans zich via het leger naar de burgers. Zo werd het steeds meer een onderdeel van het Chinese leven.

Nu is de dans niet meer weg te denken. Iedere feestdag, elke opening of het nu gaat om een gebeurtenis of een bedrijf, altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagd immers de boze geesten en brengt geluk.

Deze jongen speelde een grote rol in de dans. Hij stuurde, regisseerde de 3 leeuwen op het podium en bewoog er springend tussendoor met soms zoals op deze foto een soort bal in zijn hand. Die bal werd later ook aan de leeuwen gegeven. De betekenis van dit ritueel met de bal is mij echter onbekend.