Den Haag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eenzame bomenbos

Den Haag,
Nederland


Hoe geweldig is het dat op het einde van de week mijn tijdlijn vol staat met eenzame bomen. We hebben samen een heel bos geplant op de site! Ik wil iedereen bedanken voor zijn deelname aan mijn spontane oproep, zoveel animo had ik niet verwacht. Ik heb er van genoten!

Op mijn foto staan alle eenzame boompjes bij elkaar en vormen samen het Haagse Bos, een groene oase in het hectische Den Haag. In dit eeuwenoude bos maakte de rijke Haagse adel vroeger ritjes met hun paard en wagen en vierde ‘het volk’ feest. Die kermissen in het bos liepen zo vaak uit de hand dat ze in de 18de eeuw verboden werden. Nu gaat het er minder ruig aan toe. In het Haagse Bos kom je vandaag de dag om rustig te wandelen of te luieren op een van de ligweides. Of om te kijken naar de herten, die in de romantische Koekamp, met zijn vijvers en kronkelende paadjes, loom liggen te herkauwen. In speelbos Robin Hood, vlakbij Den Haag Centraal, kunnen kinderen heerlijk spelen en zelf hutten bouwen. Genieten!

Het is altijd lastig om een goede foto te maken in het bos. Je dient op zoek te gaan naar lijnen die je oog leiden naar een onderwerp en waarmee je diepte creëert. In een bos vind je heel veel lijnen. Vaak is er niet één duidelijk lijn te vinden, en dat maakt het moeilijk. Het spreekwoord ‘door de bomen het bos niet meer zien’ is hier dan ook erg toepasselijk. Er is zoveel te zien dat je op den duur niet meer weet waar je op moet letten. Naast dat er veel bomen staan in het bos, waardoor je het overzicht kwijt raakt, ligt er ook nog erg veel rotzooi op de bodem. Een bos is vaak chaotisch en rommelig. Orde scheppen in deze chaos lijkt een moeilijk en onbegonnen werk. De zonneharp maakt het mij echter een stuk gemakkelijker! De stralen vormen de 'leading lines' en je oog wordt automatisch geleid naar de zon die achterin door de bomen piekt en naar de plek voorop de foto die door de zon beschenen wordt. Op en neer, heen en weer schieten je ogen tussen deze twee punten, waardoor je langer naar de foto blijft kijken.