Burgh-haamstede

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spectaculair Ringsteken

Burgh-haamstede,
Nederland


Ringrijden hoort bij Zeeland, daar moet je een keer naartoe! Helaas gaat het ringrijden nu niet door....
Gelukkig hebben we de foto’s nog van een ander jaar. Ringsteken gebeurt van een sjees of met een paard, dit laatste vind ik het meest spectaculair.
De rijder stuift langs een parcours op hoge snelheid op de steeds kleiner worden ring af en probeert die aan zijn/haar lans te prikken. Even vergroten en je ziet de ring om de lans zitten. Zowel dames als heren doen mee aan ringrijden.

Dat was vroeger niet het geval:
Volgens 'de Zeeuwse Cronykalmanach' uit 1788 is het ringrijden afgeleid van de steekspelen en toernooien, die de krijgszuchtige en strijdbare adel in de middeleeuwen organiseerden.
Het was toen de gewoonte dat de jonkvrouwen - bij wijze van ereprijs - één van hun ringen lieten ophangen. De ridders moesten deze ring in galop aan hun lans proberen te steken.
De ringen hingen toen aan brede zijden linten, die door de jonkvrouwen werden geschonken.
De ridder die het eerst driemaal de ring had gestoken, mocht een ereronde maken, vergezeld van de andere ridders. Vervolgens werd de ridder naar de kring van jonkvrouwen geleid, kreeg daar zijn prijs uitgereikt en hem werd het bijbehorende lint omgehangen. Daarna werd het spel voortgezet om andere prijzen. Historici vinden dit de meest aannemelijke verklaring voor het ontstaan van het ringrijden.

meer info voor volgend jaar: www.ringrijden.nl