brabantse-wal

Foto door Reisreporter hansdewildt

Door de crisis zijn we anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch. 

De hoogtepunten van Noord-Nederland

Een dag wandelen op een van de Waddeneilanden is de ultieme microvakantie. Toch valt er ook op het vasteland van Friesland genoeg te beleven. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten. In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Op palingvissers na kom je hier niemand tegen. Hoofdstad Leeuwarden is een goed bewaard stadsgeheim.

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt de slogan. De provincie beschikt niet alleen over het noordelijkst gelegen punt, maar ook over een roemruchte geschiedenis, uitgestrekte landschappen en een ongerepte Waddenkust. Wandelen en fietsen kan hier overal. Het is nergens druk en er zijn veel stroompjes en (in ere) herstelde beekdalen. Kenners roemen het Dal van de Ruiten Aa.  

Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en genieten van de pure buitenlucht. Foto: Simone Wittgen

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Als je op trektocht gaat met Cabiner kom je dagenlang niemand tegen. Ook kanovaren, wildplukken en survivallen behoren tot de mogelijkheden. 

Zeg je Overijssel, dan zeg je Hanze. De rijke handelshistorie is nog goed zichtbaar in Hanzesteden als Deventer, Kampen en Zwolle. Als natuurliefhebber haal je je hart op in de Weerribben. Op de kanaaltjes van dit moerasland waan je onmiddellijk in het buitenland. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich juist door reliëf – de heuvels doen niet onder voor Zuid-Limburg.

Flevoland is niet alleen de jongste maar ook de meest onderschatte provincie van het land. Slechts weinig mensen weten dat Flevoland ontzettend veelzijdig is. Van stranden tot uitgestrekte loofbossen en van bloembollenvelden tot de Grote Vijf, je komt ze allemaal tegen. Boven aan je lijstje horen de Oostvaardersplassen te staan. Ga vroeg en je hebt deze filmische wildernis voor jou alleen. 

Stiltemomentje op het strand van Egmond aan Zee, Noord-Holland. Foto: Stijn Hoekstra

De hoogtepunten van Midden-Nederland

De keuze is reuze als je Gelderland bezoekt. Kies je voor de oevers en uiterwaarden van de grote rivieren? Val je voor de oude binnensteden van Nijmegen of Zutphen? Of ga je voor de kastelen en buitenplaatsen van de Achterhoek? Natuurlijk mag ook De Hoge Veluwe niet ontbreken. Teamtripper organiseert safari’s in het gebied, compleet met terreinwagen, daktent en wildlifegids. 

Utrecht is klein maar fijn. Op een klein oppervlak kun je genieten van kastelen, bijzondere natuurgebieden en sfeervolle steden als Utrecht en Amersfoort. Door het geringe formaat en de aanwezigheid van fietsroutes is Utrecht ideaal voor fietsvakanties. Op originele wijze de Utrechtse Heuvelrug verkennen? Neem dan de trein, van Baarn naar Maarn.      

Ben je wel een echte Hollander als je nog nooit in Volendam of Marken bent geweest, of een bollenveld, molen of kaasmarkt van dichtbij hebt meegemaakt? De bezienswaardigheden van Noord-Holland reiken echter verder dan de stereotypen. Zo vind je in de duinen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (de Atlantikwall) en maak je in De Kop van Holland het onvervalste boerenleven mee. 

Zuid-Holland is populair onder toeristen en drukbevolkt. Alleen al voor de steden – van stokoud tot hypermodern – zou je twee weken uit moeten trekken. De rust is echter nooit ver weg. In Zuid-Holland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op: de kust, met zijn heerlijke badplaatsen, het Groene Hart, met zijn groene polderweiden, en De Biesbosch, met zijn ‘Nederlandse jungle’.   

In het Zuid-Limburgse Heuvelland waan je je in Toscane. Foto: Brenda Somers

De hoogtepunten van Zuid-Nederland

De Zeeuwse band BLØF bezong zijn geboortegrond treffend. In Aan De Kust prijzen ze onder andere de voortreffelijke keuken en het unieke landschap, plat en zilt. Zeeland is ook een paradijs voor strandliefhebbers. De goudgele stranden behoren tot de veiligste en mooiste van het land. Ook niet verkeerd: in de zomermaanden geniet je hier van het hoogste aantal zonuren. Het gemoedelijke dorpje Wolphaartsdijk en het Veerse Meer zijn onontdekte parels. 

Ook Noord-Brabant werd bezongen (in het mooiste lied), maar dan om heel andere redenen: de zachte G, de warmte en de bourgondische levensstijl. Die gezelligheid is alom aanwezig in de oude dorps- en stadskernen, die bol staan van de cafés en goede restaurants. Wie de kilo’s eraf wil lopen kan terecht in de vele uitgestrekte natuurgebieden. Je hebt vast van De Biesbosch gehoord. Maar ken je De Groote Peel en ‘de Brabantse Sahara’ (De Loonse en Drunense Duinen) ook al? 

We sluiten deze samenvatting af met het meest buitenlandse stukje brabantse-wal: Limburg. Dat zie je niet alleen, dat próéf je ook. De vruchtbare gronden brengen heerlijke producten voort, zoals asperges (het ‘witte goud’) en prijswinnende wijnen. Op landschappelijk vlak verdient Zuid-Limburg een speciale vermelding. Tussen de glooiende heuvels kom je al gauw in Franse sferen. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en fijnproeven. Voilà, wat wil je nog meer?

Beste foto's & tips van brabantse-wal

'1117044' door CDahlkamp '1117044' door CDahlkamp

Nederlandbrabantse-wal

Nederlandbrabantse-wal

Herfst in Brabant

CDahlkamp

Ingeklemd tussen Zeeland en Vlaanderen ligt een bijzondere regio: de Brabantse Wal. De Brabantse Wal scheidt het natte Zeeland van het droge Noord-Brabant. Deze kleine heuvelrug begint ten noorden van Bergen op Zoom en loopt door tot ver in België. Op de wal vind je bossen en stuifduinen, klei- en zandgronden, polders en heide, zoet en zout water. Deze foto gemaakt in de herfst van 2018. Wat kan de natuur mooi zijn!

'1100006' door hansdewildt '1100006' door hansdewildt

Nederlandbrabantse-wal

Nederlandbrabantse-wal

Sluis !

hansdewildt

In de omgeving van Steenbergen werd in 1883 naast de schutsluis een spuisluis gebouwd. Deze anthieke spuisluis bestaat uit 6 spuikokers van ieder 2,5 m breed. Dit was noodzakelijk, omdat door de ontginning van het bovenstrooms gebied de watertoevoer toenam en de spuicapaciteit van de schutsluis hier niet toereikend voor was. Ter voorkoming dat het zoute water de Steenbergse Vliet in zou stromen werden de spuisluizen, zodra dat nodig was meteen gesloten. Sinds 1987 is er geen sprake meer van eb en vloed in de buiten wateren, daarom worden de sluizen sindsdien alleen nog maar gesloten om blauwalg tegen te houden. Aan de Volkerak zijde bevinden zich stalen schuiven, deze zijn aangebracht als extra bescherming tegen stormvloed. Aan de binnenzijde bevinden zich houten schuiven die als dienst hadden om het vervuilde water uit het Zoommeer uit de Steenbergse Vliet weg te houden. Het is zeker interessant om deze anthieke spuisluis te bekijken. Dat kan samen met een mooi boottochtje over de Volkerak.

'1100881' door Cobinho '1100881' door Cobinho

Nederlandbrabantse-wal

Nederlandbrabantse-wal

Heidepaars

Cobinho

Afgelopen weekend waren Eefje, Mats en ik weer eens in onze favoriete Cottage (voorheen) voor een lang weekendje weg. Elke keer zijn we weer verrast en verbaast over de stilte die daar heerst. Dat zijn we niet thuis niet gewend, met Schiphol om de hoek. Behalve de Cottage is de omgeving ook prachtig. Met Mats maken we meerdere, langere wandelingen door de bossen en over de heide. In het voor- en najaar leveren dit mooie plaatjes op, maar dat wisten we al jaren. We komen er al ruim elf jaar. De afgelopen dagen was een opleving van de zomer en ik moest aan een Indian Summer denken, maar dat is het blijkbaar toch niet het geval. Een Indian Summer is in de periode van eind september tot half november. In die tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Dus met een beetje mazzel krijgen we nog een periode met mooi weer…