Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Wandeling door en langs historische gebouwen van architectuur in Hoorn.

Nederland
Europa
Huff

Wandeling door en langs historische gebouwen van architectuur in Hoorn.

Wandeling door en langs historische gebouwen van architectuur in Hoorn. 

Een mooie wandeling door de stad vol historische gebouwen in  Hoorn, begint bij het station. We gaan rechtsaf  langs het spoor en gaan dan de vesting op en meteen zie je daar de Kruit-of wel de Maria toren. Het is een halfronde bakstenen verdediging toren in laat gotische stijl en maakte ooit deel uit van de stadsomwalling.

We lopen verder over de omwalling(over de Vest) en komen bij de Oosterpoort. Het is de enigste stadspoort die Hoorn nog rijk is en ligt aan de Draafsingel met een mooie boogbrug en een smeedijzeren hek. Loop eens door de poort, de brug over en zie ook het huisje dat op de poort gebouwd is en in de poort de mooi  gewelfde koepel.

We steken de straat over en zien aan de linker kant het Hertenkamp liggen en lopen door naar de sportvelden van de plaatselijke voetbalclub Hollandia en gaan via een binnenhaventje naar het Baatland en komen zo bij de haven uit. Hier zijn allerlei restaurantjes en cafe’tjes , waar je , toen alles nog normaal was, iets kunt drinken of eten . En zo belanden we bij de Hoofdtoren, een verdedigingswerk uit 1532,met de Jongens van Bontekoe op de muur. Het is haast een must om het Houten Hoofd op te lopen en even te gaan zitten op een van de bankjes en de binnenkomende- en uitgaande zeilbootjes te bekijken. Vaak liggen er ook oude zeilbotters  en zelfs wel eens cruise-schepen. Tegelijkertijd zien we het Ooster eiland liggen, wat vroeger een gevangenis was, maar tegenwoordig herbergt het een hotel, het Museum van de 20e Eeuw en Cinema Oostereiland, het vroegere Filmhuis. 

We vervolgen onze weg via het dijkje bij de straat Achter op het Zand en  de Grashaven, die vol zeilboten ligt en komen we uit bij de IJsselmeerdijk en zien tegelijkertijd in de verte de Schouwburg liggen. Zijn we daar naar toe gewandeld, gaan we rechtsaf en bij de eerste kruising kan je rechtsaf de stad in via het Grote Noord. Een winkelstraat van het hart van Hoorn. Loop je die af, kom je uit bij de Rode Steen, waar je terrasjes aantreft en ook het Westfries Museum,  de Waag en het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen.. Ga je bij de kruising linksaf, dan kom je via het Kleine Noord  op een klein pleintje met een  soort van fontein met de Waterdraagster  en zie je meteen weer aan de rechterkant het station liggen. Begin en eindpunt van een mooie wandeling door Hoorn.

Foto's

Oosterpoort met zijn mooie boogbrug.
Oosterpoort met zijn mooie boogbrug.
Huff
De Hoofdtoren.
De Hoofdtoren.
Huff
Het Westfries Museum.
Het Westfries Museum.
Huff
De Waterdraagster.
De Waterdraagster.
Huff