Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
Reizendebeer

de Reisportemonnee

Altijd draag ik hem mee, mijn dik leren portemonnee vol met pasjes, bonnetjes, rijbewijs, foto's en soms ook een beetje geld. Voor sommige mannen is de portemonnee moraal technisch evengoed gevuld als de befaamde vrouwentas. Ik neem hem daarom dus overal mee, behalve tijdens het reizen in het buitenland want daarvoor heb ik mijn reisportemonnee.

Mijn gewoonte om een aparte portemonnee te gebruiken tijdens het reizen was ontstaan toen ik militair was. Rondtrekkend en slapend in de buitenlandse bossen met mijn persoonlijke werkuitrusting was geld meedragen zo goed als overbodig. In plaats van mijn dikke leren bundel nam ik een met mijn werkkleding passend camouflage gekleurde dun portemonneetje mee dat hoofdzakelijk gevuld was met wat vitaminepillen een telefoonkaart en een pasfoto van geliefde. Die foto diende als raam naar de geavanceerde wereld als ik met mijn slaapzak in de hei onder de open sterrenhemel lag.

Altijd als ik op reis ga vul ik dezelfde camouflage portemonnee met ( buitenlands ) geld, en mijn belangrijkste passen, die dikke leren portemonnee en alle overbodige passen en bonnetjes kan thuisblijven.
Tot zover lijkt alles mij geen bijzondere gewoonte, maar de laatste paar reizen heb ik een leuke aanvulling ontdekt.

Tijdens mijn reis in Amerika nadat ik in een Chinees restaurant mijn eerste gelukskoekje brak las ik ( uit Engels vertaalt ) de spreuk "Moed is de overwinning van angst, niet zijn afwezigheid". Dit inspireerde mij zo erg dat ik het papiertje met de tekst in heet doorkijk bare vakje van mijn portemonnee stopte en sindsdien iedere reis met me meedraag.

In Turkije kreeg ik van de reisleiding een klein blauw oogje, deze was zo klein dat hij aan een mini paperclip was gevestigd. De betekenis van het blauwe oog was van oorsprong bescherming tegen het kwaad tijdens het reizen dus waar kon ik hem beter aan spelden als mijn reis portemonnee.

Begrijp mij goed ik geloof niet in geluksspreuken of geluksvoorwerpen, voor mij gaat het puur om de positieve inspiratie die ik haal uit de herinneringen en de betekenissen van de voorwerpen die ik graag iedere reis met mee meedraag. Immers kan niks je reis beter zegenen dan een goede moed.

Tijdens mijn laatste reis in Rome heb ik een Vatikaan's postzegel aan mijn reis portemonnee toegevoegd, en de verzamel mogelijkheden voor toekomstige reizen zijn eindeloos, wat woord het volgende voorwerp ; een stukje lint van een Egyptische mummie of de knoop van het gewaad van een Mongolische monnik?
Ik zal het vanzelf ontdekken tijdens mijn eerstvolgende reis.


Marc