Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
AnitaOedit

Winterfotografie

Winterfotografie

Als de eerste sneeuw vlokken neer strijken, de sloten dicht vriezen en de dagen worden korter, dan is het zover....de winter is op komst. Voor velen een pret ( of niet ) en voor anderen een uitdaging om nieuwe inspiratie op te doen. We hebben het over winterfotografie. Helaas gaat het niet zo makkelijk in de wintermaanden zoals velen denken. Bij extreme kou ben je soms genoodzaakt diverse maatregelen te treffen zowel voor jezelf en voor je camera. Hier alvast wat tips om zo'n dag door te komen.


1. Iso-waarde
Vanwege de heldere sneeuwvlakten is het verstandig je iso-waarde aan te passen naar een laag getal en zo krijg je geen overbelichte foto's. *Houd wel rekening mee dat dit afhangt van de dagen.

2. Scherpte/diepte
Bij winterlandschap fotografie is een hoog diafragma getal beter en zo voorkom je onscherpe foto's. Voor macro fotografie is het andersom, want dan is het mooier als het voorwerp los komt van de achtergrond. * Het blijft altijd een persoonlijke keuze van wat men het mooiste vindt. Tip; ga spelen met je diafragma en creëer je eigen effecten.

3. Witbalans
Meestal zie je bij het maken van een sneeuwfoto dat het wit blauw uitkomt. Dit komt doordat je standaard instelling van je witbalans op 5000k staat. Compenseer je wit balans handmatig aan naar een hogere getal en je foto krijgt warmere kleuren. Tip; neem een voorwerp en oefen paar keren op een wit vel papier.

4. Camerahoes en zonnekap
Bij neerslag heb je vaak dat je je camera en je lens schoon moet maken :( Dus om irritaties te voorkomen, gebruik een camerahoes en een zonnekap. Tip; heb je beide niet, neem een paraplu mee :)

5. Condensatie
Condensatie is funest voor je camera en lens, zeker als het overgang van warm naar koud niet geleidelijk gaat. Dit kan je voorkomen door middel van je camera even aan de koude omgeving temperatuur te laten wennen ( zonder batterij ) voordat je op pad gaat. Tip; wissel niet vaak je lens in een koud klimaat zo voorkom je ook condensatie in je sensor.

6. Batterijcapaciteit
Zoals sommige al weten of nog niet, is dat de batterijcapaciteit in koude omstandigheden sneller leeg lopen. Neem daarom altijd reserve ( opgeladen ) batterij/accu's mee en hou deze in de binnenzakken van je kleding warm.

7. Winters tegenlicht
Omdat de winterdagen korter zijn en de zon vrij laag is heb je vaak te maken met winters tegenlicht. Dit hoeft niet perse een nadeel te zijn, integendeel ze kunnen spectaculaire foto's op leveren. Tip; gebruik hiervoor een polarisatie filter.

8. Vroeg of laat
Wil je mooie sneeuwlandschap fotograferen met warme tinten van de zon ? Doe dit dan heel vroeg of laat. Tip; bepaal een dag van te voren je locatie en compositie en hou de wintertijd in de gaten zowel bij zonsopkomst en zonsondergang.

9. Belichtingscorrectie
Belichtingscorrectie biedt de uitkomst voor winterfotografie; let wel op dat voor binnenhuis en voor de buitenomgeving andere waarden gelden. In je camera staat je belichtingscorrectie standaard op -1 of lager, je kan deze handmatig aanpassen tussen +1 en + 2. Belichtingscorrectie zorgt ervoor dat de voorgrond mooi belicht wordt en je krijgt geen diafragmavlekken op je foto.

10. Hoge sluitertijd
Bij wintersport fotografie ( geld ook voor andere sporten ) is een hoge sluitertijd ( 800 of meer ) een must, zo bevries je als ware alle bewegende elementen welke zich afspelen tijdens de actie.

11. Focus
Omdat je in de winter te maken hebt met veel heldere sneeuwvlakten is het soms lastig je focus punt te vinden. Pas je focus punt handmatig aan en zoek naar een donker voorwerp.

12. Kleding en accessoire
In de winter heb je vaak te maken met koude handen en voeten dus zorg ervoor dat je de juiste outdoor kleding en schoenen aan doet zodat je optimaal kan genieten van je winterfotografie. Tip; er zijn speciale dunne thermo handschoenen voor fotografen ( deze kan je over je normale handschoen aan doen ) en vingerhandschoen in combinatie met een want er omheen ( deze zijn makkelijk wegklapbaar ) en zo kan je je camera makkelijk bedienen bij extreme kou.


Ik hoop dat jullie er ook veel van zullen opsteken en wens jullie allen veel winters foto plezier :)