Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
Soja

Tokyo en Kyoto (03.10. - 12.10.2008)

De vakantie is over, het was dan ook maar een week. Eigenlijk te kort voor Japan maar meer zat er deze keer niet in. In deze week heb ik alleen 2 grote steden van Japan bezocht, namelijk Tokyo en Kyoto. Maar er viel wel genoeg te zien.
Tokyo:
Vroeger heete Tokyo "Edo" en was het machtscentrum van het shogunaat. Helaas is van het oude Tokyo niet meer veel over. Het is een moderne stad met een zeer efficient vervoerssysteem, waar dagelijks miljoenen van mensen mee onderweg zijn. Ik ben er veel mee onderweg geweest, want de afstanden zijn deels wel heel erg groot. Het is makkelijk te begrijpen. Er staan heel veel hoge gebouwen en er word nog steeds heftig gebouwd. Een plaatst van rust midden in Tokyo zijn de verschillende parks en tempels. Onder de week is het heerlijk rustig en kan je van de tuinen en tempels genieten. In het weekend word dat een stuk moeilijker. Met name de shopping wijken zijn dan overladen met mensen. En shoppingmogelijkheden zijn er voldoende in Tokyo, niet normaal. Naar mijn beleving zijn er honderden van winkels en shopping malls. Persoonlijk vondt ik in Tokyo het Meijiheiligdom het mooiste. Een plek van rust met een groot park erbij. Het is het belangrijkste shintoheiligdom in Tokyo. Op zaterdags zijn er bruiloften in de echt oude stijl. Ik heb er een aantal gezien en het was echt prachtig.
Van Tokyo ben ik met de Shinkansen naar Kyoto gegaan. Een echte aanrader. Binnen 2 uur en 20 minuten ben je in Kyoto en er rijden heel wat treinen heen en weer, dus voldoende mogelijkheiden. Is wel handig om op tijd een ticket met reservering te kopen want de treinen zijn nogal vol.
Kyoto:
Eigenlijk was Kyoto ooit de hoofdstad van het keizerlijke Japan, maar in 1868 werde Edo (huidige Tokyo) tot hoofdstad uitgeroepen. Kyoto is omringd door bergen en kleiner als Tokyo. Het heeft enorm veel mooie oude momumenten en tuinen, die verspreid in de stad liggen en deels in het Higashiyamadistrict. Als je in de zijstraten van Kyoto loopt, vindt je nog het echt oude Japan, ook zoals je het kunt zien in de film "Memoirs of a Geisha". En ja hoor, af en toe lopen er ook Geishas rond, prachtig om te zien. Het is een aanrader om een fietst te huren en gewoon de hele dag door de stad te fietsten, dan krijg je een goede indruk van de verschillende wijken. Persoonlijk vondt ik in Kyoto het mooiste de filosofenwandeling. Prachtig, echt doen als je in Kyoto bent. Tijdens de kersenbloessems in het voorjaar en in de herfst met de gekleurde bladderen van de bomen is het echt prachtig. Het is ook een oase van rust.
Algemeen:
Japan is zeker de moeite waard om bezocht te worden. Er valt veel te zien, zeker als je genoeg tijd hebt om meer van het platte land te zien.
Het is schoon en de mensen zijn zeer servicegericht ingestelt, uiterst vriendelijk ten alle tijden. De kommunikatie was niet altijd makkelijk, gezien niet altijd alles ook in het engels erbij stond en niet alle Japaners (ook in het hotel) goed engels spraken. Maar met handen en voeten kom je er altijd. Mij is ook opgevallen hoe rustig en stil het soms is, met name in de metros/ subways, bussen en treinen. Mobiles moeten op de silent mode gezet worden. Ongeloofelijk vondt ik dat, hoe stil het kan zijn met soms een volle metro.
Japanse vrouwen hebben een eigen manier van zich kleden. Nu op dit moment is het in om een wollenmutz te dragen met winterlaarzen erbij (het was gedeeltelijk boven de 25 graden). Het blijkt ook in te zijn om schoenen te dragen, die te groot zijn, zodat lekker geslofd kan worden (zowel mannen in pakken als ook vrouwen).
Heerlijk was natuurlijk de sushi en de Matcha Latte (Groene Thee) bij de Starbucks. Groene Thee is heel belangrijk in Japan, je kunt het overal kopen en het zit er overal in. Ik heb zelfs Kitkat gezien met Matcha Latte.
Conclusie: Ik ga zeker nog een keer naar Japan.