Nu het nog kan ... De leukste stadsstranden van Nederland image
Shyonen

Nu het nog kan ... De leukste stadsstranden van Nederland

Voor zon en zand in eigen land hoef je niet per se de Noordzee op te zoeken. Op genoeg andere plekken in Nederland kun je terecht voor een potje beachvolleybal of een frisse duik. Dit zijn onze favoriete stranden in hartje stad.



Voor een stranddagje hoef je helemaal niet naar de kust! (Foto: Stadsstrand Soia, Koen Peters)



1. Utrecht



Van Strand Oog In Al wil je nooit meer weg. Waarom? Omdat je er kunt genieten van speciaalbier, muziek en filmvoorstellingen met draadloze koptelefoons. Kortom, het perfecte stranddagje, Kanaalweg 199, soia.nl.



2. Rotterdam



In het noordoostelijkste puntje van Rotterdam vind je een breed strand dat nog niet overbevolkt is. Ideaal om de drukte te vermijden dus. Faciliteiten liggen op loopafstand, van een drogisterij tot een ijssalon, Siciliëboulevard 1.



3. Groningen



Vanuit het centrum zit je binnen een paar minuten met je kont in het zand. Bij Stadsstrand Groningen, in het Ebbingekwartier, ben je ook aan het goede adres voor een potje beachvolleybal of jeu de boules. Maar je kunt natuurlijk ook meteen een drankje bestellen in de caravanbar, Vrydemalaan 2, toerisme.groningen.nl.



4. Breda



Bij het Bredase Belcrum Beach draait het om ontspanning. Dus ook hier kunnen de yogalessen niet ontbreken. Er treden geregeld bandjes op. Ben je muzikaal? Beleef dan je vuurdoop op het podium, want iedereen kan zich aanmelden, Veilingkade 12-15, belcrumbeach.nl.



5. Alkmaar



Genieten van de ondergaande zon met je voeten in het zand? Het kan in het centrum van Alkmaar. Stadsstrand De Kade heeft aan alles gedacht; op warme zomeravonden kun je zelfs je eigen barbecue huren om je vlees te garen. Genieten! Noorderkade, stadsstranddekade.nl.





Ook middenin Alkmaar kan je aan het strand liggen (Foto: Stadsstrand De Kade)



6. Leeuwarden



Zoek jij iets meer actie? Neem dan een sup-les en ontdek pittoresk Leeuwarden op unieke wijze. Als je daarmee klaar bent, zit je zo weer aan de bar voor een drankje, Sixmastraat 17, facebook.com/stadsstrandleeuwarden.



7. Zwolle



Wit zand, palmbomen en strandstoelen sieren in de zomer het Rodetorenplein in Zwolle. Maar het blijft hier meestal niet bij zonnebaden. Er staan immers genoeg activiteiten op de agenda, zoals bootcamp, yoga en kunstworkshops, Rodetorenplein 1, stadsstrand-zwolle.nl.



8. Almere



In de haven van Almere vind je een stuk stand dat zich perfect leent voor een dagje niksen. Klap je strandstoel uit en geniet van het uitzicht. Of neem een drankje bij de gezellige strandbrasserie De Jutter op een steenworp afstand, Strandweg 16.



9. Hardwerwijk



Het Harderwijkse strandleven speelt zich af rondom strandtent Walhalla, aan het Wolderwijd. Ook op dit strand is weer genoeg te beleven, van een potje beachvolleybal tot leuke optredens, Hoge Brug, facebook.com/strandharderwijk.



10. Roermond



Voor de watersporters onder ons zijn de Roermondse Maasplassen een waar mekka want het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Maar ook strandgangers komen er aan hun trekken; er zijn talloze beachclubs en lig- stranden, vvvmiddenlimburg.nl.