5x meest ondergewaardeerde steden van Nederland image
Lkoedam

5x meest ondergewaardeerde steden van Nederland

Grote Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht strijken met de eer, maar wat ons betreft zijn deze vijf minstens net zo leuk. Welke mis jij nog? Met onze 'doens' krijg je er met gemak een dag om.



Wandel en waai uit aan de rand van een steengroeve (Foto: Reisreporter marijeniyma)



Maastricht



Deze bourgondische provinciehoofdstad in het zuiden staat zijn mannetje op het gebied van geschiedenis, shoppen en cuisine. Alle drie de facetten komen goed tot uiting op het centrale Vrijthof. Maar veel leuker is het om de achterafstraatjes op te zoeken. Doens:



Sint-Pietersberg



Op slechts een (kalk)steenworp afstand van Maastricht wint ENCI sinds 1926 kalksteen in wat bekend is komen te staan als de ENCI-groeve, een uniek natuurgebied tussen de Maas en de Jeker-rivier. Maak er een wandeling, geniet van het uitzicht en trek verder de Sint-Pietersberg in, een kalksteenmassief dat zich uitstrekt over Nederland, Wallonië en Vlaanderen.



Festen



Festen in de oude binnenstad is een van de leukste cadeau- en koffiezaakjes van de stad. Terwijl je aan je koffie nipt dwaal je door de winkel op zoek naar leuke hebbedingetjes.



Brasserie Tapijn 



Vroeger diende het pand aan de rand van de stad de manschappen van de kazerne, nu dient Brasserie Tapijn gulzige bier- en fijnproevers in een mooi afgewerkte, industriële omgeving.



De Brandweer Kantine



Voorheen daadwerkelijk De Brandweer Kantine, nu een alternatieve en creatieve hot- en hangspot voor de hipste inwoners en bezoekers.





Een dagje slenteren door het centrum is beslist geen straf (Foto: Reisreporter fritshendriks)



Haarlem



Deze hoofdstad van Noord-Holland staat ook wel bekend als 'klein Amsterdam'. Het beschikt immers over soortgelijke winkeltjes, restaurantjes en barretjes - minus de drukte uiteraard - en ligt op slechts een kwartiertje rijden of treinen. Doens:



Hello I'm Local



Als je Hello I'm Local heet heb je bij ons al een streepje voor! Dit knusse boetiekhostel - of liever: poshtel, een chiquere variant op het hostel - heeft twaalf kamers, van groepskamers tot een ouderwetse bedstee, en doet denken aan een gezellige B&B. 



De Oerkap



De Oerkap is een stadsstrand aan het Spaarne, net buiten het centrum van Haarlem. Overdag geniet je er met je voeten in het zand van een welverdiend Haarlems Jopen-biertje. 's Avonds gaat de muziek wat harder en wordt het kampvuur aangestoken.





Verken met een bootje de oude riolen van de stad (Foto: Reisreporter Jeannette67)



Den Bosch



Wie haalt het in zijn (Bossche) bol dat Den Bosch niet leuk is?! Deze Brabantse stad bulkt van de historie en leuke tentjes. Doens:



Eetbar Dit



Humor staat centraal in het geinige Eetbar Dit, van de menukaart tot het interieur en de lachwekkende leuzen op de muur. De porties zijn er lekker lomp en het oogt rommelig - op de goede manier dan, hé. Ach, steriel is sowieso niks voor ons...



Oh



Oh, oh, zullen de niet-shoppers denken. Alwéér een winkeltje! Gelukkig kun je in de gezellige koffiehoek van Oh neerstrijken en het winkelen over laten aan je gezelschap. Je vindt hier zowel interieurspulletjes als kleren en unieke decoraties. 



Crème Coffee & Pastry



Voor de lekkerste baksels van heel Den Bosch moet je bij Crème Coffee & Pastry zijn. Scoor er een gebakje voor in het vuistje of nestel je (met je laptop) in de werkplek achter in de zaak.





Door het project 'Ruimte voor de Waal' ontstond er een langgerekt riviereiland, Veur-Lent (Foto: Reisreporter enroute2)



Nijmegen



Nijmegen is zó veel meer dan slechts een studentenstad. Zo openen er bijna wekelijks nieuwe initiatieven en kun je er zelfs eilandhoppen!



Honigcomplex



Het Honigcomplex, voorheen in gebruik als Honigfabriek, aan de Waal is de nieuwste hotspot van Nijmegen. Er worden wekelijks evenementen georganiseerd en je kunt er heerlijk eten, drinken, muziek luisteren en kunst kijken. De Meesterproef verdient een speciale vermelding. In dit restaurant gebruiken ze nog oude technieken om de smaak te versterken. 



Bairro Alto



Bairro Alto is een goed verscholen eettentje in de benedenstad. Mooi weer? Haal hier dan je broodjes in een picknickmandje op en peuzel ze op in een van de vele parkjes of aan de kade



Tati



Nijmegen-Oost is ontzettend in opkomst en de leuke zaakjes schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Neem Tati, een healthy eetadresje met de nadruk op seizoensgroentes, verse kruiden en biologische ingrediënten. 





De grachtjes van Alkmaar (Foto: Reisreporter wimschut)



Alkmaar



Hoor je Alkmaar, dan denk je aan kaas. Al eeuwenlang vindt er op vrijdag de kaasmarkt plaats. Maar ook voor de shopaholic, de historicus en de levensgenieter heeft de stad van alles te bieden. Doens:



ECHT



ECHT is echt wat voor jou. Tenminste, als je een zoetekauw bent. Want de taartjes, cakes en muffins zijn ontzettend lekker. Geen plek op het terras? Van binnen ziet het er ook ECHT leuk uit! 



De Kade



Stadsstrandjes, we krijgen er geen genoeg van. Alkmaarders verzamelen zich 's zomers op het strand van De Kade. Nestel je in een strandstoel en zet je versnelling in standje relax.



Soepp



Het recept: soepjes, sapjes en vintage spulletjes. Soepp zit in het leukste deel van Alkmaar, net achter het centrum, en het achterommetje kan met recht een verborgen pareltje worden genoemd.