Ubangi-kunst in Afrika Museum image
Herman m

Ubangi-kunst in Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft deze maand een wereldprimeur. Als eerste komt het met een overzichtstentoonstelling van kunst uit de Afrikaanse Ubangi-streek. Dit gebied ligt in het hart van Afrika aan de oevers van de Ubangi-rivier.

Kunst uit de Ubangi-streek, die zich uitstrekt over Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek, is sinds de ontdekking van het gebied in de negentiende eeuw geliefd onder Europeanen. Later kwamen hier ook liefhebbers uit andere landen bij. In verschillende musea over de wereld zijn kunstvoorwerpen uit de Afrikaanse regio te zien. Dat er nooit eerder een overzicht is getoond komt waarschijnlijk door de kleine kunstproductie in Ubangi. Daarnaast is er weinig informatie over de makers en gebruikers van de voorwerpen.

De voorwerpen en foto’s uit de tentoonstelling zijn tussen 1860 en 1960 verzameld. Zij geven een beeld van koloniale ontmoetingen. Daarnaast kun je houten beelden, maskers, gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten zien.

De tentoonstelling, 'Ubangi: kunst en culturen uit het hart van Afrika', is te zien van 14 oktober ’07 tot 31 maart ’08.