Dalai Lama bezoekt Nederland image

Dalai Lama bezoekt Nederland

De Dalai Lama is gisteren ontvangen in Nederland en hield direct zijn eerste persconferentie. Hij maakte hierbij duidelijk dat zijn bezoek geen politieke bijbedoelingen heeft.

De Dalai Lama vindt het geen probleem dat Balkenende hem niet wil ontvangen. Zijn Europese tour draait om menselijke waarden en religieuze harmonie.

Bezetting
De Dalai Lama voert al jaren strijd tegen de bezetting van China, tot woede van Peking. De Chinese regering heeft getracht af te dwingen dat Nederland de geestelijke leider van de Tibetanen niet zou ontvangen. Balkenende, onder druk gezet, ontvangt de dalai lama dan ook niet, aangezien hij bang is dat dit negatieve gevolgen heeft voor de gesprekken die hij nu met China voert over mensenrechten.

Bezoek aan Amsterdamse RAI
Alhoewel Balkenende heeft besloten de Dalai Lama niet te ontmoeten, wordt hij wel ontvangen door de Tweede Kamer en de Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Ook geeft hij donderdag een boeddhistisch onderricht en een lezing in de Amsterdamse RAI. De Dalai Lama verblijft tot en met vrijdag in Nederland.