Einde aan vliegtaks image
Marieke1983

Einde aan vliegtaks

In haar strijd tegen de crisis kwam de regering deze week met heuglijk nieuws: zij schaft de vliegtaks af. De reisbranche en vliegtuigmaatschappijen zijn blij en vliegen wordt goedkoper.

De vliegtaks is een belasting die in Nederland wordt geheven op vliegtickets. Prijzen van vliegreizen binnen Europa werden door de taks met € 11,25 verhoogd en voor verre reizen gold een verhoging van maar liefst € 45. Al sinds de invoering op 1 juli 2008 stuit de belasting op verzet van vooral luchthaven Schiphol.

Terug naar Schiphol
De afschaffing van de taks betekent veel voor de luchtvaartsector, maar ook voor de concurrentiepositie van Nederland. Kortom, goed voor de economie. Schiphol hoopt dat de passagiers die door de vliegtaks uitweken naar andere luchthavens nu weer terugkomen.

'Na de invoering van de vliegtaks op 1 juli vorig jaar zagen we de passagiersaantallen meteen in de min gaan'', aldus een woordvoerster van Schiphol. ''In oktober kwam daar nog de recessie overheen. Het is nu moeilijk te zeggen hoeveel mensen er terugkeren naar Schiphol.'

Miljard
Volgens de ANVR kan de gehele reisbranche door de afschaffing 1,3 miljard euro besparen: ''Dit is veel meer dan de drie ton die de taks de schatkist opleverde. Het is een fantastisch signaal.''