image
Bob Luijks

3x de mooiste wandelroutes voor het Nederlandse voorjaar

Stap voor stap brengt het voorjaar weer kleur aan in de Nederlandse natuur. Geen betere manier om dit te ervaren dan wandelend langs ontluikend lentegroen in de polder, het fladderende kleurenspel van vlinders in een beekdal en schilderachtige taferelen aan de IJssel.

1. Een bruisend beekdal in Tungelroyse Beek, Limburg

Tungelroyse beek. Foto: Bob LuijksTungelroyse beek. Foto: Bob Luijks

‘Tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf’. Dit onophoudelijke, vrolijke vogeldeuntje maakt duidelijk dat het volop lente is langs de Tungelroyse Beek in Limburg. Tijdens een wandeling door dit natuurlijke beekdal met moerasbossen en bloemrijke graslanden ontdek je ook nog eens dat de beverdichtheid hier ongekend hoog is.

Bloemrijk grasland
Vroeger was de natuur vaak gewoon onderdeel van het agrarische landschap. Zo bestonden wei- en hooilanden naast gras uit een bonte bloemen- en kruidenmix. Door de intensivering van de landbouw is er voor bloemen geen plek meer en zijn dit soort bloemrijke graslanden zeldzaam geworden. Natuurorganisaties beheren nu de bloemrijke graslanden door het herstellen van de waterhuishouding en een uitgekiend maaibeheer. Hiervan profiteren vele insectensoorten, maar ook vogels (die afkomen op de insecten of de zaden) en zoogdieren. Het toppunt van zo’n bloemrijke landschap is De Krang. De routebeschrijving van elf kilometer vind je hier.


2. Waddensfeer langs de IJssel in Vreugderijkerwaard, Overijssel

Vogelkijkhut_Vreugderijkerwaard Foto: Daniel MulderVogelkijkhut in Vreugderijkerwaard. Foto: Daniel Mulder

In de Vreugderijkerwaard vieren kluten, wulpen en bergeenden het voorjaar tussen frisgroene wilgen en karakteristieke wolkenluchten. Dit is het landschap van IJsselschilder Jan Voerman, met niet alleen dijken en koeien, maar ook bezinning en bespiegeling.

Natuurommetje - Vreugderijkerwaard
De Vreugderijkerwaard is een natuurgebied langs de IJssel bij Zwolle. Het startpunt van de wandeling is knooppunt J10 bij de biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve. 
Routebeschrijving: ga linksaf. Sla de eerste weg rechtsaf en direct linksaf (groene en rode markering) het graspad op. Ga op de kruising rechtsaf en neem de stenen trap omhoog. Onderaan de dijk ligt knooppunt J13. Volg nu de blauwe paaltjes van het laarzenpad. Een uitgebreide routebeschrijving van het 5,1 kilometer lange wandelpad vind je hier.


3. Een ontluikend polderlandschap in Purmer & Purmerbos, Noord-Holland

Ilpendam-Gewone Dotterbloem. Foto: Jacqueline RaaijmakersGeniet van een kleurrijk uitzicht over gewone dotterbloemen, Ilpendam. Foto: Jacqueline Raaijmakers

In de Purmer spat het geel van gewone dotterbloemen en het wit van ragfijn fluitenkruid al in het vroege voorjaar van het groene gras. Fotograaf en journalist Jacqueline Raaijmakers raakt gecharmeerd door het ontluiken van een eeuwenoud cultuurlandschap met een jong productiebos.

Natuurommetje | De Purmer en het Purmerbos
De Purmer en het Purmerbos liggen ten noordoosten van Ilpendam in de provincie Noord-Holland. Het gebied kent meerdere ingangen. Het start- en eindpunt van deze wandeling is het pleintje voor Het Wapen van Ilpendam aan de Dorpsstraat in Ilpendam. Voor deze route van 6,9 kilometer volg je de knooppunten 10, 72, 71, 70, 4, 8, 7, 71, 72 en 10.

Kijk hier voor nog veel meer wandelroutes.

Smaakt dat naar meer? Je vindt de uitgebreide beschrijvingen van deze lentetochten in de voorjaarseditie van In Eigen Land!

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een fijne lente? Bestel de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land in onze webshop.