image
Elly Riemens

Vossen fotograferen: dit zijn de mooiste foto's (+ tips!)

Je vindt ze door heel Nederland en toch laten ze zich niet bepaald makkelijk fotograferen: vossen. De grootste kans heb je in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar ze geregeld illegaal gevoerd worden door wandelaars. Kies jij voor deze ‘rugzakvossen’ of ga je voor de wildere variant? De hebben de mooiste foto's opgesnord ter inspiratie. Doe jij het deze fotografen na?

1. Wacht op een opvallende houding

​​​​Opvallende houding Credit Menno Schaefer. Foto: Menno Schaefer

Om je vossenfoto een beetje anders dan anders te maken, kun je proberen het dier in een afwijkende pose vast te leggen. Fotograaf Menno Schaefer slaagde daar wonderwel in,door te wachten tot deze vos in een boom klom op te spieden naar een prooi. 


2. Wacht tot de vos je aankijkt (of niet)

Aankijken of niet. Credit Bernard Stam. Foto: Bernard Stam

Een vos fotograferen in z'n natuurlijke habitat betekent al snel dat jij je schaars moet maken. Wil je een vos vrijuit kunnen fotograferen, dan gaat dat het makkelijkste als hij zich niet bewust is van jouw aanwezigheid. Hoewel je dan de meeste en natuurlijkste foto's zal weten te schieten, kan een foto waarin het dier recht in de lens kijkt heel pakkend zijn. Dat bewijst ook deze foto van Bernhard Stam. Het licht komt schuin van achter en dat geeft dit jonge vosje een prachtig witte contour in de hals. De camera bevond zich op ooghoogte van de vos en daardoor communiceert  het beeld optimaal. De gelaagdheid in de voorgrond werkt heel goed, met de wazige plantjes helemaal vooraan en de scherpe grassen vlak voor de vos. Zo krijg je extra diepte in het beeld.


3. Maak gebruik van humor en vormrijm

Humor en vormrijm. Credit Ellen Buijs. Foto: Ellen Buijs

Een beetje humor toevoegen is ook een manier om een andersoortige vossenfoto te maken, zo weet ook Ellen Buijs. Haar vossenfoto werd door deze onverwachte gaap behoorlijk kleurrijk. Een vormrijm is een vorm die meerdere keren terugkomt in een foto, liefst steeds een beetje anders. In deze foto lijkt de vorm van de onderkaak verrassend veel op de oren.


4. Laat de vos opgaan in de omgeving

Opgaan in de omgeving. Credit Loulou Beavers. Foto: Loulou Beavers

Loulou Beavers maakte in haar vossenfoto prachtig gebruik van de omgeving, waardoor er een fijne scherptediepte is ontstaan. De vos is door het riet gefotografeerd, waardoor een lichte waas over het vossenlijf valt. De kop krijgt nu alle aandacht omdat daar geen waas is.


En dan nog even dit ... bonus-fotografietips:

  1. Draag bij voorkeur onopvallende kleding of — nog beter — camouflagekleding
  2. Gebruik geen parfum of deodorant en zorg dat je altijd tegenwind hebt als je een vos bespiedt. 
  3. Een telelens van minstens 200 millimeter is vereist om een vos redelijk in beeld te krijgen. 
  4. Nat weer verhoogt de kans om wilde dieren te zien te krijgen. In een droog bos kraken de takjes onder je voeten veel meer dan in een nat bos.
  5. Veel vossenfoto’s worden vanuit de auto gemaakt. De vossen accepteren zo’n alternatieve schuilhut over het algemeen prima. Verduister wel je ramen.
  6. Het beste tijdstip voor vossenfotografie is vlak voor zonsondergang. Dan zijn de dieren het meest actief. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ze vooral rond lunchtijd goed te vinden. Let wel: voeren is verboden!

Nog niet uitgeleerd? Bestel dan het boek Roots Macrofotografie, de kunst van close-ups, € 29,95 (gratis verzending) via shop.rootsmagazine.nl


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!