Coronacrisis: Nederlandse reizigers zoeken de rest van het jaar massaal toevlucht in eigen land image
Menno Schaefer

Coronacrisis: Nederlandse reizigers zoeken de rest van het jaar massaal toevlucht in eigen land

Wij hielden een uitgebreide enquête onder onze lezers om te zien wat voor invloed de coronacrisis op het reisgedrag van de Nederlander heeft. De belangrijkste conclusie: de wens om te reizen blijft verrassend groot, en vooral het lokaal toerisme in Nederland zal daar de vruchten van plukken. Behoor jij tot de groep die dit jaar Nederland gaat (her)ontdekken?

De Columbus Travel-lezer wilt nog steeds op reis

De coronacrisis heeft Nederlandse reizigers genadeloze klappen uitgedeeld – bijna twee derde van de respondenten heeft helaas een reis moeten annuleren. 

 

 

De crisis heeft ook roet in het eten gegooid voor iedereen die van plan was nog een mooie reis naar het buitenland te maken. Maar een verrassend grote meerderheid (74 procent) van de respondenten overweegt nog wél om in 2020 naar het buitenland af te reizen. 

 

 
Voor veel reizigers die twijfelen spelen uiteraard gezondheidsoverwegingen een rol, maar ook de onzekerheid over vervoer en coronamaatregelen in het land van bestemming – gaan er straks wel weer vluchten, kom je überhaupt het land wel binnen en kun je er in alle vrijheid rondreizen? 

Reizigers kiezen massaal voor vakantie in Europa en Nederland

Reizigers die overwegen om het komende half jaar in het buitenland vakantie te vieren, kiezen voornamelijk voor een bestemming binnen Europa (74 procent). Dit ligt, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in lijn met het reisgedrag van Nederlanders in voorgaande jaren. 


 


Maar liefst 80 procent van de Columbus-lezers geeft aan in ieder geval te overwegen om dit jaar in Nederland op vakantie te gaan. In voorgaande jaren vond minder dan de helft van alle vakanties van Nederlanders in Nederland plaats. Er valt dus een grote groei te verwachten in lokaal toerisme in Nederland; binnenlandse reizen worden nóg populairder.

 


De enorme populariteit van Nederland als vakantiebestemming is goed nieuws voor lokaal toerisme. ‘Dit biedt een gouden kans om ons eigen prachtige land te herontdekken,’ stelt Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh. ‘Lokaal toerisme was al met een opmars bezig omdat klimaatverandering veel mensen heeft overtuigd van de noodzaak om minder ver te reizen. De coronacrisis zal die ontwikkeling in een stroomversnelling brengen.’ Tegelijkertijd is het zaak ervoor te waken dat de groei van lokaal toerisme geen bovenmatige druk uitoefent op de natuur en lokale bevolking – zeker in een drukbevolkt land als Nederland. Mackintosh: ‘De verantwoording daarvoor moeten wij met zijn allen nemen: de overheid, de Nederlandse reisbranche, en iedereen die van reizen houdt.’


#StayLocal: ontdek je (relax)plekje in Nederland

Wij pleiten voor een kentering in reisgedrag: van alsmaar verder weg naar lekker dichtbij. In onze nieuwe rubriek #StayLocal verklappen we daarom elke week een bijzonder, oer-Hollands (en coronaproof) relaxplekje weg van de massa. Ontdek de bijzonderste logeeradressen waar je ook ten tijde van corona terechtkunt. Dit is bijvoorbeeld de leukste slaapplek van Rotterdam en hier in het Groene Hart moet je absoluut een keer overnachten

We hebben ook meteen een leuke #StayLocal city guide voor je gemaakt. Dit zijn de leukste uitjes in Rotterdam en in Leiden zijn dit de leukste adresjes

Wij zijn benieuwd of jij door de coronacrisis ook Nederland als vakantiebestemming hebt. Laat het weten in een reactie hieronder.