City guide: de leukste nieuwe adresjes van Rotterdam image
Iris van den Broek

City guide: de leukste nieuwe adresjes van Rotterdam

De havenstad barst uit zijn voegen van de creatieve initiatieven en wereldse invloeden. Zet deze vijf plekken maar alvast op je to-dolijst, voor als je straks weer de deur uit mag.

1.    Verken het Rotterdam van boven straatniveau

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat heeft onder meer te maken met het bombardement in 1940, en de daaropvolgende wederopbouw. Het gevolg: maar liefst 18 miljoen m² plat dak, waarvan één miljoen m² in het stadscentrum, ligt smachtend te wachten op invulling. Talloze creatieve geesten gaven reeds gehoor aan die lokroep. Als je in het Schieblock-gebouw de zevende etage oploopt, begeef je je plotseling in een groene oase met uitzicht over de hele stad. Het dak biedt een ondergrond voor Europa’s grootste dakakker (DakAkker) en een unieke dakrestaurant (Op Het Dak). Op Het Dak serveert het hele jaar door van dinsdag tot en met zondag puur, vers en smakelijk eten en drinken. Het menu bestaat uit ingrediënten uit het seizoen, uit eigen tuin en van (stads) boeren en voedselmakers uit de regio. Meer zien van deze bovengrondse wereld? Ga dan onder leiding van Esther Wienese – auteur van Het Rotterdamse Dakenboek – of een collegagids op een Rotterdamse Dakentour Je bezoekt vijf exclusieve daken met uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Dakakker RotterdamHet Schieblock-gebouw in Rotterdam biedt een ondergrond voor Europa’s grootste dakakker. Foto: Guido Pijper

2.    Verwen je smaakpapillen

Héroine – ‘heldin’ in het Frans – is gevestigd in het iconische Industriegebouw. In dit restaurant kun je terecht voor heerlijke gerechten, lekkere wijnen en service van hoog niveau, zonder poespas. Het menu is verrassend en wisselt regelmatig. De gerechten zijn simpel en worden vervaardigd met oog voor bijzondere technieken en smaakcombinaties, en zijn geïnspireerd op verschillende keukens van over de hele wereld. Is de chef uitgekeken op een gerecht? Dan wordt het meteen vervangen op de kaart. Elk bezoek aan Héroine is daardoor anders.  

Héroine RotterdamHéroine is the place to be in Rotterdam voor fijnproevers. Foto: Iris van den Broek

3.    Proef de wereld

Bij een haven van wereldformaat hoort natuurlijk óók een wereldse culi-scene. Een van de nieuwste toevoegingen is COCO  Verwacht hier experimenteel streetfood en onverwachte combo’s als piña coladacake en bacalhau com natas, een zeeëngelgerecht met aardappel en room. Door het menu bladeren staat hier gelijk aan een wereldbol draaien: er komen elementen uit Kaapverdië, Jamaica, Suriname en de Antillen in terug.

Zet restaurant COCO in Rotterdam maar op je bucketlist! Foto: Iris van den Broek

4.    Leer over koetjes en kalfjes op een drijvende boerderij 

Ook de agrarische sector maakt een ontwikkelingsspurt door. Dat uit zich in baanbrekende initiatieven als Floating Farm Op deze drijvende zuivelboerderij – je leest het goed – wordt op een duurzame, circulaire en diervriendelijke manier zuivelvoeding gemaakt. De melk is afkomstig van liefst veertig koeien uit de eveneens drijvende stal. Floating Farm kwam voort uit het besef dat er, door de groeiende wereldbevolking, steeds minder landbouwgrond overblijft voor voedselproductie. Naast een commercieel productiebedrijf is Floating Farm ook een belangrijk educatiecentrum op het gebied van innovatieve technieken en stadslandbouw. Als bezoeker kun je het vee zien, ontdekken hoe het voer voor de koeien wordt gemaakt leren hoe zuivelproducten worden gemaakt. En dat allemaal midden in de stad!

Floating Farm RotterdamIn Rotterdam ligt een drijvende zuivelboerderij. Bezoekers zijn zeker welkom op de Floating Farm. Foto: Iris van den Broek 

5.    Zwerf tussen 151.000 kunstobjecten

Vanaf september 2021 is Rotterdam een bezienswaardigheid rijker: Depot Boijmans Van Beuningen, een volledig toegankelijk kunstdepot voor de collectie van het gelijknamige museum. Hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kun je – zelfstandig of met een gids – zwerven tussen 151.000 kunstobjecten. Ook kun je meekijken met bijvoorbeeld conservering en restauratie.

Nog even geduld, in september 2021 kun je het Depot Boijmans Van Beuningen bezoeken. Foto: Ossip van Duivenbode

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in Rotterdam, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen? Zet dan je tentje op in de achtertuin van Marjan en Sander. Lees alles over de leukste slaapplek van Rotterdam >>

Kijk voor meer inspiratie op Rotterdam Partners. Deze stadsgids is samengesteld met dank aan Honeyguide