Meer vluchten vanaf Schiphol image
PatrickF

Meer vluchten vanaf Schiphol

Schiphol en Aéroports de Paris (AdP) gaan intensief samenwerken. Beide luchthavens hopen hiermee kosten te besparen en reizigers meer voordelen te bieden.

Twee jaar onderhandelen
Het duurde twee jaar om tot de overeenkomst te komen, maar nu is het dan eindelijk zover. De Nederlandse Schiphol Group - eigenaar van de luchthavens Schiphol Amsterdam, Rotterdam, Lelystad en Eindhoven - en de Franse luchthavenorganisatie Aéroports de Paris (AdP) - eigenaar van luchthavens Charles de Gaulle, Orly en Le Bourget - gaan samen te strijd aan om de concurrentie het hoofd te bieden.
‘Om de passagiers en luchtvaartmaatschappijen voor ons te kunnen winnen, moeten we topkwaliteit bieden’, zegt AdP-topman Pierre Graff. De luchthavens moeten concurreren met Frankfurt, Madrid en Londen, maar ook met hubs in het Midden-Oosten.
Zowel Schiphol als AdP nemen een aandeel van 8 procent in de ander. Voor Schiphol gaat het om een bedrag van 530 miljoen euro, voor AdP om 370 miljoen euro.

Grootste aantal vluchten ter wereld
De samenwerking moet vanaf 2013 per jaar ongeveer 71 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren. Het duurt dus nog wel even voordat je echt kan profiteren van lagere ticketprijzen. De kwaliteit van de service gaat wel al snel omhoog. De luchthavens stemmen hun activiteiten beter op elkaar af. Het aanbod aan bestemmingen wordt groter en transfers tussen Parijs en Amsterdam zullen sneller afgehandeld worden. Het vluchtaanbod wordt met ruim dertigduizend het grootste ter wereld.
Mogelijk wordt de overeenkomst tussen Schiphol en AdP verder uitgebreid, bijvoorbeeld met JFK Airport in New York.

Foto: Nederland door shireentol.reisreporter.nl