Apeldoorn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zandhagedis

Apeldoorn,
Nederland


De zandhagedis is een robuust gebouwde hagedis. De mannetjes kleuren tijdens de paartijd opvallend groen terwijl de vrouwtjes bruin blijven.
Zandhagedissen leven in droge gebieden zoals heiden, spoorbermen, bosranden en duinen. Voorwaarde is dat er los zand aanwezig is waarin de vrouwtjes hun eieren leggen. Ze houden zich vaak op rond vegetatieovergangen waar ze kunnen zonnen maar ook snel in de dekking kunnen vluchten.
Groene mannetjes zijn het fotogeniekst. De piek van de paartijd ligt in april en mei, dat is dan ook de tijd dat de mannen het groenst zijn. De vrouwtjes zijn daarentegen ook prachtig als je goed kijkt. Ze hebben een soort luipaardvlekken: zwarte rondjes met een witte stip erin
Zandhagedissen zijn koudbloedige dieren. Ze moeten zich dus opwarmen in de zon om actief te worden. De zonnende hagedissen zijn dan nog niet volledig opgewarmd en vluchten daardoor minder snel (Bron: Natuurfotografie).
Deze zandhagedis zagen we op een van de eerste zonnige voorjaarsdagen op het Uddelermeerpad, een klompenpad van 15 km. Klompenpaden vind je in Gelderland en Utrecht. Het zijn de mooiste wandelroutes over boerenland variërend in lengte en zijn een combinatie van cultuur en natuur. Ieder pad heeft een eigen pagina met foto’s om een indruk te geven van het landschap waar je doorheen wandelt.