Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eten om nooit te vergeten

Amsterdam,
Nederland


Na wat gezoek staan we voor de deur van een gebouw zonder ramen in Amsterdam Osdorp. Erboven hangt een bordje met Pyongyang cultural center. Een roze bloem doet haar best de treurigheid op te fleuren. Terwijl we op zoek zijn naar een bel zwaait de deur open. Een glimlach gekleed in een even brandgevaarlijke als kleurrijke hoepeljurk heet ons warm welkom.

Even later zitten we aan tafel. TL-balken schijnen fel licht. Wij laten het onze schijnen over deze onwerkelijke plek. Uithoek Amsterdam, in een zaaltje zonder ramen, aan een tafel met origami servetten, gadegeslagen door Koreaans personeel in traditionele kledij. Het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa, Pyongyang, lijkt buitenaards. Zou het lijken op het moederland? Vast.

Het negen gangen menu voor 79 euro is de moeite waard. Garnalen in sinaasappel, veel groenten, sushi (is dat Koreaans?), (te zoete) pompoensoep, nog meer soepen en een soort BBQ gerecht met gloeiende stenen. We sluiten af met iets dat op een kerstkransje lijkt geflankeerd door een brownie en een smakelijk stukje sweet potato.

De maaltijd wordt om de drie kwartier onderbroken door zang en dans van het personeel. Volume en galm storten zich als een lawine van de heilige berg Paektu. Koreaanse gasten zingen mee met de onleesbare karaoke tekst die over de beelden van straaljagers, beton en verbluffende natuur heen loopt. Aan de muur hangt heilstaat kunst die zo camp is dat we er graag een paar mee zou willen nemen.

Na een dikke vier uur [i]eetertainment[/i] doen we nog een graai in de schaal met knalroze snoephartjes en worden we tot aan de hoek van de straat uitgezwaaid door het personeel. Een onvergetelijke ervaring rijker.


Pyongyang restaurant
Ouwerdingenpad 1
1069 AJ Amsterdam
info@pyongyangrestaurant.com
[url="http://pyongyangrestaurant.com/pyongyang_restaurant" target="_blank"]http://pyongyangrestaurant.com/pyongyang_restaurant[/url]
+31 (0)20-4108080