Amsterdam reisblogs

Omfietskoffie

AnnettesAdventures was er(tot 02 sep 2011) Gepost op 02 sep 114 reacties


We staan op de kloveniersburgwal en zoeken een combinatie van de beste koffie met het zonnigste terras. Wat nog behoorlijk ingewikkeld blijkt te zijn. Na het opsommen van twaalf mogelijkheden in een straal van 3km, laten we de terras-vereiste los en houden twee opties over: De Bagels & Beans in de Warmoesstraat of de Koffiesalon in de Utrechtsestraat. Maar of je nou twee of twaalf opties hebt, op een gegeven moment zul je moeten kiezen. ’Wat zegt je gevoel, links of rechts?’ vraag ik.
Hij lacht. ‘Daar trap ik mooi niet in! Dan fiets ik aan het eind van de middag nog steeds ergens rond. Of ik ga de hele tijd rechtdoor en eindig in het IJ’. ‘Nee natuurlijk niet, je moet wel een keer afstappen natuurlijk. Wil je links of rechts?’. ‘Rechts’.

We gaan dus rechts. Richting Utrechtsestraat. Laverend tussen toeristen, verdwaalde auto’s en vrachtverkeer door. Ondertussen roepen we one-liners naar elkaar. Gaat altijd goed. Zolang we maar geen diepte-interviews starten onderweg, maar dat hebben we al afgeleerd. Eenmaal in de Utrechtsestraat aangekomen zie ik opeens Zuivere Koffie liggen. Vroeger heette ‘Zuivere Koffie’- ‘Koffie Verkeerd’, maar dat doet nu niet ter zake. Dat ze fijne koffie hebben is een feit. ‘Doen?’ roep ik. Ja. Doen. We stappen af en vervolgen als vanzelf onze one-liners.

Ik heb net het verhaal over mijn laatste gedachtenexperiment over ‘compassie’ verteld als ik enthousiast eindig met een lachende one-liner: ‘Embrace the enemy!‘.
'Je moet je vijand omarmen', zeg ik. 'Want hoe dichterbij hij is, des te minder hard hij je aan kan vallen’. Ik doe de bewegingen voor, terwijl we in één lijn de straat oversteken. ‘Het is echt zo!’ leg ik mijn woorden met wat kracht bij. ‘H. heeft me een keer laten zien wat ik moet doen als ik verkracht word.' B.kijkt op terwijl er rakelings een scooter langs scheurt. 'Jaaaah, beetje luguber. Maar luister, dan moet je dus ook juist iemand tegen je aan trekken en dan je been daar zetten en dan keihard rennen’. Mijn armen zwaaien door de lucht. Daar is de deur van het café.

B. is even stil. Hij is de denker van ons twee. Na een tijdje peinzen overweegt hij iets. ‘Dus we moeten eigenlijk met zijn allen gewoon Khadaffi gaan knuffelen’. ’Dat is een goed idee!’ roep ik. Ik denk graag groot. Ten eerste is dat mijn rol in onze vriendschap. En ten tweede denk ik altijd dat je met groot denken vast wel ergens in het midden van de realiteit uitkomt.

We wandelen het café door naar achteren waar het meest lieve en groene binnentuintje van Amsterdam op ons wacht.
Er staan vijf tafeltjes met klapstoeltjes. De stilte van de tuin heeft de drukte verbannen naar de straat. Klimopplanten bedekken de wanden van het tuintje en vogels springen van tak naar tak. Even later krijgen we onze koffie. Echte Omfietskoffie (zie: omfietswijn van N. Klei). Blij en verwonderd gaan we zitten. Zonder dat we er ons best voor hebben gedaan hebben we opeens gekregen wat we wilden: Goede Koffie & Een Fijn Terras. Zonder teveel te denken of moeilijke planningen. Heel simpel. Gewoon omdat we een ingeving volgden.

Was het overal maar zo simpel.

We maakten dan een hele lange rij. Een lange rij vol lieve, onbaatzuchtige en vriendelijke mensen. En die rij stond voor het huis van Khadaffi. Waar hij – nog steeds- volledig in paniek, vol van illusies, waanbeelden en belachelijke suggesties zijn dagen slijt. En die hele lange rij zei:’ Hier zijn we dan. We komen Khadaffi Knuffelen’. En dat Khadaffi dan de deur open deed en zich een hoedje schrok. En verhuisde naar een heel-ver-weg-eiland. En iedereen was weer gelukkig.

Was het maar zó simpel.
Net zo simpel als op een heerlijk terrassentuintje eindigen als je gevoel vertelt om naar rechts te fietsen.

Mocht je ook Omfietskoffie willen drinken op het mooiste geheime terrasje van Amsterdam: http://www.nlstreets.nl/NL/winkel/zuivere-koffie--restaurants-cafes-amsterdam/ Maar... Niet verder vertellen hè!

AnnettesAdventures Positie 19237 (0 p.) Lid sinds 27-07-2011 Foto's en tips: 48 Blogs: 10 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Waar een staking al niet goed voor is!
0 4
Gepost op 12 september
Italië Rome
Als Alice in de Via del Pigneto
4 2
Gepost op 26 augustus
Italië Rome
Als je Morgen wakker wordt, en het Leven is perfect...
0 8
Gepost op 18 augustus
Italië Rome

Reacties bij deze blog

Gerrit-Gaspedaal

Door: Gerrit-Gaspedaal • Geplaatst op

Geinig verhaal en geniaal neologisme 'omfietskoffie'. Zou er een café Pleur of Troost bestaan?

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

ik was lekker op het rerras in het Vondelpark gaan zitten, heb ik dit voorjaar gedaan goede koffie, Armeense straatmuzikanten en een lekker windje

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wat een verrassend verhaal. Leuk!

papillonreizen

Door: papillonreizen • Geplaatst op

Een bakje omfietskoffie en de wereldproblematiek opgelost. Dat klinkt bijna als oploskoffie :-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.