Amsterdam reisblogs

Verslaving?

Lola was er(tot 18 dec 2009) Gepost op 18 dec 098 reacties

Samen zijn we de bindende factor. Wij begrijpen elkaar. Op een site als reisreporter.nl neemt het wij-gevoel al gauw de overhand. Of we nou gek zijn op fotografie, op het geven en ontvangen van tips of het lezen of schrijven van blogs. Onze grote gemene delers zijn nu eenmaal onze passie voor reizen, het tonen van onze ervaringen en het toejuichen en uiten van waarderingen voor onze bijdragen, in welke vorm dan ook.

Is hier sprake van een verslaving onder de wereldreizigers pur sang? En zo ja, komen wij daar ook publiekelijk voor uit? Met deze vragen realiseer ik me gelijk dat ik 'ons' met goed fatsoen niet langer over één kam mag scheren. Tijd voor wat zelfreflectie dus. Even dit wij-gevoel laten varen en kijken naar wat het bij mij als individu losmaakt. Laat ik de afgelopen weken als voorbeeld nemen. Ik heb voor de verandering niet veel sociale gebeurtenissen gepland. Geen knusse feestjes en geen Bourgondische taferelen rond de eettafel. Er zit bovendien opzienbarend weinig drinkgelach in de pijpleiding.

Op een willekeurige avond nestel ik me lekker op de bank met mijn twee poezen. Laptopje op schoot, biertje op tafel. En ik duik in de wereld die reisreporter heet. Ik ben nu al meer dan twee jaar lid van de site, maar heb daar tot dusverre niet zoveel mee gedaan. Zo af en toe een plaatste ik blog, een tip of een foto. Tussendoor ben ik nog een half jaar op reis geweest naar Zuid-Amerika. Deze bewuste avond begint echter met het uploaden van een drietal foto's. Met alle gevolgen van dien...

Eens kijken of er al iemand heeft gereageerd. Hoe doen de andere foto's het ten opzichte van de mijne? Jeetje, wat zijn het er veel! Wauw, die heeft een schitterende foto geplaatst, zeg! Gauw waarderen en reageren! Mijn e-mail geeft al snel aan dat er nieuwe berichten zijn. Ik ontvang drie Columbus-berichten onder elkaar: 'Er is een nieuwe reactie geplaatst bij je foto. Klik hier om deze reactie te lezen'. De spanning stijgt als de pagina in een nieuw venster opent. Nee maar, vijf sterren! Ik maak daadwerkelijk deel uit van het spel!

Ik lees de commentaren en geniet zo van de positieve reacties, dat ik direct een bedankje plaats op de profielen van de reisreporters. Op welk profiel ik ook beland, overal lees ik oprechte, aardige berichten van andere reisreporters. Wat leuk, al die sportiviteit en bedrijvigheid! Dit spoort aan tot nader onderzoek. En hoewel ik van nature meer ingesteld ben op het tekstuele dan het visuele, merk ik tot mijn verbazing dat ik er binnen afzienbare tijd in verstrikt raak. Als ik me eenmaal focus op iets dat me boeit, bijt ik me er volledig in vast. Op zich niets nieuws, maar bij foto's heb ik dat nooit eerder zo sterk gehad.

En vanaf dat moment bekijk ik dus uur na uur, dag na dag en week na week de nieuwste en de beste foto's. Vol enthousiasme plaats ik er mijn waarderingen en reacties bij. Tussendoor lees en schrijf ik tips en blogs en ben ik continu bezig alle berichtjes die ik ontvang te beantwoorden. Ik heb even erg weinig tijd noch oog meer voor mijn naaste omgeving. Mijn partner vraagt op een gegeven moment zelfs of het wel goed met me gaat en of ik het geluid van mijn laptop misschien zou willen uitzetten. De piepjes bij de binnenkomende mails in mijn uitpuilende inbox beginnen hem enigszins te storen...

Ja, ik geef het ruiterlijk toe: ik ben op slag verslaafd. Verslaafd aan alles wat menselijk lijkt te zijn. Aan het speuren, het verwonderen en het uiten van alles wat je hart je ingeeft. Aan het delen van passies. Aan het erkennen van andermans talenten en het bijdragen aan de stimulans om die te blijven benutten en uiten. Aan de herkenning. Aan het geven en krijgen van complimenten. Zelfs aan opbouwende kritiek. Maar bovenal ben ik verslaafd aan de bindende factor van reisreporter.nl. Het 'wij-gevoel' dat me gewoonlijk ietwat kromme tenen bezorgt, maar me nu al veel te lang van de straat houdt.

Ik wens jullie allemaal een prachtige kerst en een waanzinnig mooi 2010 vol nieuwe, enerverende reisavonturen! Dat jullie wederom maar met veel spectaculaire foto's, tips en verhalen mogen terugkomen. Alhoewel... ;-)

Lola Positie 30597 (0 p.) Lid sinds 16-09-2007 Foto's en tips: 199 Blogs: 29 Fans: 12

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Merry X-Mas & a happy NY!!!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Afscheid
4 25
Gepost op 27 oktober
Bolivia La Paz
Laguna 69: de majesteit en haar hofdienaren
3 19
Gepost op 20 oktober
Peru Huaraz
De orkaan en de kleine jongen
0 16
Gepost op 15 oktober
Peru Noord Trujillo

Reacties bij deze blog

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Een heel herkenbaar gevoel, al heb ik de verslaving ondertussen wel wat meer in de hand. Afkickken is een illusie, maar alles lezen en bekijken lukt gewoon niet meer. De gevoelens heb je bijzonder mooi omschreven, hoe fijn is het niet om met anderen een passie te delen en je welkom en gewaardeerd te voelen. Via Reisreporter maken we de wereld toch een beetje beter, door gewoon weer eens oprecht vriendelijk en geinteresseerd te zijn in elkaar en elkaars verhalen, en er daarnaast ook nog eens wat van te leren. Complimenten voor deze blog, velen voelen het zo, weinigen kunnen het zo mooi omschrijven.

elizabeth

Door: elizabeth • Geplaatst op

Volgens mij is Columbus een gezonde verslaving

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

HEEEEEEEEEEEEL HERKENBAAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! M'n vriend Albert noemt me al 'junkie'. Normaal gesproken zit ik echt af en toe achter de computer. en nu ben ik net als jij verslaafd. We zijn nog niet zo lang lid hier bij Reisreporter maar ik vind het echt supergaaf om te doen. En bij elk geluidje..... spring ik op en kijk snel naar de mail. Ik vind het ook superleuk om foto's/tips/blogs te lezen en te bekijken. En te kijken welk land ons ook trekt voor in de toekomst....
Ik vrees dat ik me wel vermaak in de kerstvakantie...... en straks als we een half jaar weer wegzijn moet ik afkicken..... Hahaha.
Hele leuke blog Eva en ik denk voor velen super herkenbaar.!!!!

dianethone

Door: dianethone • Geplaatst op

Mijn God,wat een opluchting...!! Ik dacht dat ik alleen dat soort verschijnselen vertoonde!! Het verhaal is eender,op de laptop en de partner na (de laptop is in dit geval een vaste pc,dus ik moet telkens een wandelingetje maken en de partner...dat weet je!) Zelfs dat van de kat klopt! Het biertje niet(of het moet een warme dag zijn!) Zelfs op mijn werk durf ik soms,verstolen,effe kijken hoe het staat!
Weet je ,met deze site beleef en herbeleef je je reizen en 'en passant' die van anderen ook! Je zou eigenlijk van minder verslaafd worden!
Groetjes,Diane
ps. tot de 9e?

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Hoi Eva, ja het is heel herkenbaar wat je schrijft, maar je bent wel de eerste hier die beschrijft hoe veel reisreporters dit gebeuren ervaren. Wat me de laatste 2 jaren is opgevallen is dat rr-ers vooral enthousiast en ontzettend aardig voor elkaar zijn. Ook de kritiek wordt met een vriendelijke toon gegeven en in ontvangst genomen. Verder blijken veel rr-ers over een ongekende verhalen verteller-talenten te beschikken. Zeker de laatste tijd zijn de blogs heerlijk om te lezen. De foto's nemen je inderdaad mee op reis, heerlijk zo vanachter je laptopje. En achter Lione schuilen Lione en haar echtgenoot, dus ruzie over onze verslaving hebben we nooit!!! :-). De verslaving hebben we iets kunnen afbouwen. s'Avond even rondstruinen en that's it. Vroeger, zeker toen ik in het 1e competitiejaar op een gegeven moment nr. 4 stond, en in het 2e jaar (dit voorjaar en zomer) afwisselend op 1 en 2, was de verslaving wel wat heftiger. 's Ochtends vroeg meteen kijken of die foto van gisteravond nog zo hoog stond etc. (soms wel, soms niet...). Ik denk dat veel rr-ers dit herkennen. Dat 2010 vooral maar een relaxed en plezierig reisjaar moge worden, vanachter de PC en ook in het echt....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.