Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ontsmettingsgebouw

Amsterdam,
Nederland


Uit 1920-1923 daterend, het voormalig ontsmettingsgebouw. Het gebouw is onderdeel van het complex van de Koninklijke Hollandse Lloyd naar ontwerp van E. Breman. Het gebouw diende voor quarantaine en ontluizing van landverhuizers. Het gebouw was in oorsprong verbonden met het Lloyd-hotel en voorzien van een binnentuin. Het Lloydhotel plaatste ik al eerder een foto van. Landverhuizers zijn emigranten.

Iedereen werd daar gecontroleerd op hoofdluis en gewassen met zachte ontsmettende zeep. De kleding ging naar de ontsmettingsovens, alle landverhuizers kregen badmantels en gummi schoenen. Vervolgens konden de landverhuizers via een gang tussen ontsmettingsgebouw naar het hotel lopen, deze gang bestaat niet meer en lag op het pleintje tussen het hotel en het ontsmettingsgebouw aan de zijde van de straat. De ruimte tussen ontsmettingsgebouw en hotel was daarmee een binnenplaats, zoals nog te zien is op een maquette uit die tijd.
In de eetzaal van 150 m2 kon men eten. Families en gezinnen konden slapen in familiekamers op de 1e en 2e verdieping, alleenstaande vrouwen hadden een slaapzaal en voor alleenstaande mannen waren er twee slaapzalen.
Op de begane grond was een speciale ruimte voor Joodse landverhuizers, er zijn verhalen dat het hotel ook een Mikwe (Joods ritueel bad) bezat, hoewel dat niet in de oorspronkelijke bouwtekening stond aangegeven.
Bij Joodse landverhuizers was Argentinië zeer populair. Er heerste daar een zekere godsdienstvrijheid en na Palestina en Noord-Amerika was dit land de populairste bestemming. Bovendien begon de Verenigde Staten de immigratie af te remmen door met immigratiequota te werken. Juist Argentinië werd hierdoor belangrijker.

Om te zorgen dat er via Amsterdam geëmigreerd werd, had de KHL een omvangrijk netwerk opgezet van reisagenten waarbij men de reis kon boeken. In Amsterdam aangekomen verbleven de landverhuizers twee tot vijf dagen in het Lloyd Hotel.