Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amsterdam image

Over blonde poezen, zwarte jopen, spitse bergen en heet vlees

Amsterdam
Nederland
Neretslok

Over blonde poezen, zwarte jopen, spitse bergen en heet vlees

Een reisreporter is een reisreporter, daar zitten geen verschillen tussen. Nou vooruit, een kleintje dan: er zijn reisreporters en er zijn reisreporters van het eerste uur. Deze laatste reisreporters, waarvan de meesten al sinds 2007/2008 op Columbus zitten en sommigen nog zeer actief zijn, ontmoeten elkaar gemiddeld genomen 1 maal per jaar. Meestal neemt een van de reisreporters het initiatief. Zo hebben al diverse steden in Nederland (en in België!) met het fenomeen reisreporterdag kennis mogen maken (en het in de meeste gevallen ook overleefd). Dit jaar werd de club ontvangen door globetrotter en Amsterdam-kenner Leon van Maenen en Ankie Jn. Het zou een gedenkwaardige dag worden, die zaterdag in april 2015.

Het begon allemaal nog wel ordentelijk. Een ontvangst in het tropisch warme 1e klas Grand Cafe op Amsterdam CS. Een fraai ontwerp van architect Pierre Cuijpers, die hiermee bewees naast het mooie Rijksmuseum ook prachtige kroegen te kunnen bedenken. De ruim 30 reisreporters pasten allemaal net in de caféruimte die speciaal voor ons was gereserveerd. De temperatuur steeg al snel tot ongekende hoogte. Maar gelukkig was daar reisreporter Rein (Pensionado) die voor heter vuren had gestaan en zorgde voor een ijzingwekkend koud verhaal over zijn Grand Voyage naar Spitsbergen. Schitterende fjorden en ijsvelden en zelfs eenzame ijsberen op de poolvlakte kwamen, vergezeld van muziek van Philip Glass en Erik Satie, voorbij. Rein en zijn Jeannette in de voetsporen van Willem Barentsz.

Ik zag sommigen bijna vredig dromend wegzweven over dit prachtige Spitsbergen. Daarna werd het bijna tijd voor de buitenactiviteit, een wandeling door het oudste deel van Amsterdam, waar oude ambachten en beroepen – zelfs het oudste – nog uitgeoefend worden. Een soort quiz, want tijdens het wandelen moesten de door Leon en Ankie bedachte vragen beantwoord worden. Maar niet nadat de directie van het fameuze reisfotoinstituut K & P (ook wel bekend als Knippen en Plakken, een facebookgroep) de prijs had uitgereikt voor de mooiste fotocollage, die was gemaakt door Christien. Goed keuze, directrices Margo en Rhoda! Bij het noemen van haar naam steeg applaus op, maar Christien was nergens te bekennen. Die had haar eigen moment op een teruggetrokken plekje en wist van niets. Toen zij vlot daarna binnenkwam werd zij overvallen door het tweede applaus!

Reisreporters mogen dan doorgewinterd, gepokt en gemazeld zijn, de heetste woestijnen, natste oerwouden, diepste kraters en de koudste polen hebben bedwongen, zelden heb ik zo’n sneu doorweekt en natgeregend haveloos groepje - op het eind van hun Latijn - gezien, toen we over een zeer regenachtig en winderig Stationsplein richting de Wallen liepen. Verzopen katjes, en er zouden meer katjes (poezen) komen. Tja, de Wallen, wat wil je….. Bereidt u zich maar vast voor, lezer. Toen de doornatte groep wat was opgedroogd en iedereen op adem was, kon de tour beginnen. Warmoesstraat, Oudezijds Voorburgwal en verder. Mooie oude straten waar je over de hoofden van luidruchtig lallende jongeren en knippende mond-met-een-doekje-bedekte Aziaten kon lopen. Illustere stegen, met namen als Spooksteeg en Trompettersteeg, die aan het einde wel heel nauw wordt.

Het Hofje van Wijs is een illuster café. Pippi Wijs was er huispoes, die haar taak – het vangen van muizen – met verve volbracht. Maar de voedsel- en warendienst houdt niet zo van katten in restaurants, dus die deelde hoge boetes uit. Pippi verhuisde noodgedwongen naar het platteland. Toen de eigenaren met een eigen bier kwamen was de naam snel bedacht: van Poezenpootjestheebier werd het al snel Blonde Poes. Een logische naam op de Wallen! Of sommige reisreporters nu stiekem wat te veel aan de Blonde Poes hadden gezeten of niet, feit is dat de stemming gaandeweg de wandeling door de Wallen sterk steeg. Ondertussen zag ik De Erik (Deerik) en meneer Plaatjes (HBPlaatjes), fameuze wildlife fotografen, speuren naar wilde poezen maar helaas de poezen waren deze middag nogal tam, en blond natuurlijk.

Toen de groep langs Casa Rosso kwam, het voormalige imperium van Maurits de Vries (1935 – 1986), steeg de sfeer helemaal tot een hoogtepunt. Maurits alias Zwarte Joop was niet zo zeer een crimineel als wel een handige zakenman, die zoveel pandjes wist te vergaren waar hij publieke diensten aanbood, dat hij een grote sexbaas op de Wallen werd. Regelmatig vertoefde hij, als de grond te heet onder zijn voeten werd, in het buitenland. Een dieptepunt was de brand in Casa Rosso in 1983, aangestoken door een boze ex-werknemer. 13 doden waren er te betreuren. Zwarte Joop kwam hier niet meer overheen en stierf ruim twee jaar later. Onze eigen Zwarte Joop (Joop van Margo) was onder de indruk van dit verhaal. Hij beweerde echter geen familie te zijn. Een onderzoek hiernaar loopt nog, want de echte Zwarte Joop schijnt wel degelijk ooit in Veenhutte, de huidige woonplaats van Joop nr. 2, geweest te zijn.

Tijdens het pubuurtje na afloop van de Wallentocht en gedurende de heerlijke maaltijd in het Tibetaanse restaurant, waar een mix van Tibetaanse hapjes en vleesgerechten (waaronder zeer heet rundvlees) werd geserveerd, waren Zwarte Joop en Blonde Poes, of was het nu Zwarte Poes en Blonde Joop hoorde ik een reisreporter zeggen, het onderwerp van gesprek. Jeannette (nee niet die van Rein maar dit keer die van Paul Bowral) en Jenny werden winnaar van de quiz en dat terwijl ze gedeelten van de route hadden overgeslagen! (het vermoeden is dat zij onderweg te lang aan de Blonde Poes hadden gezeten en toen maar een stuk hebben afgesneden). Ook hiernaar zal een nader onderzoek ingesteld worden.

Hoe dan ook, de vragen waren knap bedacht, de route was geslaagd. Leon en Ankie nogmaals bedankt, en zeker ook de overige reisreporters die zich weer van hun beste kant hebben laten zien – we zijn het niet anders van hen gewend - tijdens een ondernemende en avontuurlijke wandeling door het oudste stukje Amsterdam, en in de uren er voor en er na. Er zijn veel foto’s gemaakt, maar omdat bloot en poezen verboden zijn op de site zijn nagenoeg alle foto’s niet geschikt voor publicatie…..

Foto's

dd705.jpg
dd705.jpg
Neretslok
95c0a.jpg
95c0a.jpg
Neretslok
95c0a.jpg
95c0a.jpg
Neretslok

Laat een reactie achter

7 reactie(s) bij "Over blonde poezen, zwarte jopen, spitse bergen en heet vlees"

 • profile image comment
  Door Marjolijn• geplaatst op 22 Aug 2019 | 13:55:00

  onderhoudend verhaal

 • profile image comment
  Door Fransvdg• geplaatst op 15 Jul 2015 | 19:52:35

  Alsnog bedankt voor dit feest der herkenning.

  Bericht aangepast op 08:13:53
 • profile image comment
  Door Sgtravel• geplaatst op 15 Apr 2015 | 16:33:41

  Een geweldig verslag van een net zo'n geweldige dag in onze hoofdstad, inderdaad wel jammer dat er geen blonde poezen geplaatst mogen worden. Doen we het voorlopig maar met Zwarte Joop, maar welke is nu de echte?

  Bericht aangepast op 08:12:02
 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 15 Apr 2015 | 16:40:28

  hahaha geweldige impressie van deze onvergetelijke dag!

  Bericht aangepast op 08:12:02
 • profile image comment
  Door Jenny• geplaatst op 15 Apr 2015 | 16:44:46

  Je weet het super te verwoorden, de titel had er een van jeugdboekenschrijver Peter Hoogenboom kunnen zijn!

  Bericht aangepast op 08:12:02
 • profile image comment
  Door Schopman• geplaatst op 17 Nov 2015 | 14:17:16

  Amusante tekst, wat zouden we zijn zonder humor en vriendschap? Prachtig beeldend verhaal! Gefeliciteerd met de verkiezing Top blog van de Week.

  Bericht aangepast op 08:11:56
 • profile image comment
  Door AdriaanV• geplaatst op 18 Nov 2015 | 10:17:17

  Een genot om te lezen. Je schrijfstijl bevalt me wel! Niet voor een hele roman,maar wel voor zo'N middag

  Bericht aangepast op 08:11:56