Amsterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amsterdam image

Amsterdam

Amsterdam
Nederland
Sidonius

Geluksgetal 13

Het is 11 januari 2008. Ik zit in de trein van Leeuwarden naar Groningen, zoals ik dat vier keer per week doe. In de Spits valt mijn oog op een advertentie: stuur een foto in en win een reis naar Azië! Och, waarom niet?

Moeilijk om een foto uit te kiezen, welke zal in de smaak vallen? Ik zoek een foto van een visser uit Venezuela en een paar Tibetfoto’s. Ik kies voor de visser. Dan blijkt dat het helemaal niet om één foto gaat, maar om een website waarop foto’s worden gedeeld met anderen. Schoorvoetend laad ik er een aantal op, en de eerste reacties komen binnen. Wat is dit leuk! Eindelijk mensen die het snappen, die passie voor reizen en foto’s. Vanaf dat moment laat de website me niet meer los.

Gaandeweg wordt het een verslaving. Wat een mooie foto’s, wat een geweldige bestemmingen! Er valt veel te leren en reisreporters zijn graag bereid te helpen. Zo maakt Gorke/Margo een mooi kader om een portret van een Tibetaanse vrouw die ik heb gepost, stuurt het mij per mail toe met uitleg hoe je dat doet. Geweldig! Lione en René leggen mij uitgebreid uit hoe je een eigen reiswebsite kunt maken. Sorry vrienden, het was me toch te ingewikkeld en ik ben uitgeweken naar mijnalbum.nl. Lang niet zo mooi, wel gemakkelijk. Hillebrand leert mij in een paar workshops de technische en slimme kneepjes van het fotografievak. Van alle reisreporters leer ik veel over mooie composities, photoshoppen, creativiteit, en ik leer vooral dat ik nog heel veel te leren heb. Ze brengen mij de passie voor reisfotografie bij. Een klein tikje fotogekte had ik al van mijn vader meegekregen. Hij was amateurfotograaf en liet mij als kind vaak toe in zijn donkere kamer, een verbouwde bedstee in onze huiskamer. Wat vond ik dat spannend, die bakjes met vloeistof waarin dan langzaam de foto te voorschijn kwam! Pure magie.

Schrijven deed ik altijd al voor mijn plezier. In diezelfde verbouwde bedstee had ik een ‘bureautje’ voor mezelf ingericht. Omdat ik nog niet goed zelf verhalen kon verzinnen schreef ik leesboekjes over in een schrift. Het genot van het schrijven! Later schreef ik kleine verhaaltjes over elfjes en kabouters, uitmondend in zelfverzonnen en geschreven toneelstukjes die we met een toneelclubje van vriendinnen instudeerden en opvoerden. Opstellen schrijven vond ik heerlijk, evenals reisdagboeken die ik van mijn eerste reizen ook nog uitwerkte tot een reisverslag (Tanzania, Bolivia/Peru, Costa Rica).

Emotie is een belangrijke inspiratiebron voor mijn schrijverij. Emotionele ervaringen gieren door mijn lichaam en proberen op een gegeven moment een weg te vinden naar mijn hoofd om daar woorden, zinnen te vormen die mij niet meer loslaten. Vaak ’s morgens vroeg, in de sluimerslaap. De woorden en zinnen vechten om voorrang, wat wordt de openingszin? Want er moet geschreven worden, de onrust neemt toe en vindt tenslotte een uitlaatklep in het toetsenbord. Al schrijvend vormen zich de gedachten, gevoelens, ze krijgen een plek en een structuur. De rust in mijn lijf keert terug.

Het is 8 januari 2011. Drie jaar na mijn eerste foto op reisreporter.nl . Wat is er in die drie jaar veel gebeurd. Veel gereisd, veel reporters leren kennen, héél veel tijd aan die site besteed waar ik niet meer mee op kan houden. Ik ben in 2010 geëindigd op plaats 13. Sido vindt het wel eens te veel worden (ook al heb ik nu een mooi alternatief als hij voetbal kijkt en dat is váák!) dus ik dacht: zal ik vragen of hij mee gaat naar Reisreporter Live? Een boeiend programma, we zijn in het Solitaire van Ton van der Lee geweest dus leuk om die eens te zien. Het zou goed zijn als hij de reisreporters eens leert kennen en het sfeertje van de community ervaart, wie weet……

Tijd voor de apotheose, we gaan weer naar de zaal. Waar is Sido? Ik kan hem niet vinden maar het begint al weer. Ik plof neer op de achterste rij tussen Marianne en Erik. Sido komt binnen en gaat een paar rijen verderop zitten. Louise begint aan het juryrapport voor de winnaar van de tweede prijs. Reysigers! Prachtig Ans, helaas is zij op reys. Het juryrapport voor de eerste prijs winnaar: Lola! Geweldig voor je Eva, en wat jammer dat je nu ziek in bed ligt. Daar loopt de fotografe, ze komt onze kant op. Grietje zit schuin voor mij, zal het Grietje worden? Of Lione die naast haar zit? Ik trappel met mijn voeten op de grond, als tromgeroffel, het juryrapport wordt voorgelezen door Louise, ze verspreekt zich, de RR van het jaar is een zij, zie je wel, Grietje of Lione ………. en de winnaar is…… Sidonius!

Ik kan wel door de grond zakken, nee! Wil ik dit wel, of beter gezegd: durf ik dit wel? Ik win geen prijs maar een opdracht! Ik sta perplex, moet naar het podium, val Sido in zijn armen want ik wil er even helemaal niet zijn. Grisnich, verman je, stel je niet aan, dit is toch kicken? Maar zo voelt het nog niet. Pas na de verwarmende reacties en felicitaties van reisreporters en redactie, een nachtje slapen en alle mails de volgende dag ben ik weer back to earth en begint het Grote Genieten. Geweldig dat ik RR van het jaar 2010 ben geworden, wat een eer en uitdaging. Laat mijn verantwoordelijkheidsgevoel het nu eens niet winnen van mijn plezier, maar laat ik een mooie balans tussen die twee zoeken, dat is mijn uitdaging. Ik heb nog even de tijd, maar ik weet het nu al: ik ga er voor, 200%, het is fantastisch om naar Ladakh te mogen, en dat land verdient een prachtige reisreportage.

Ik heb mijn reis naar Azië gewonnen en méér dan dat! Jury, redactie en reisreporters: bedankt! Ik doe mijn best de verwachtingen waar te maken. Ongeluksgetal 13 heeft mij geluk gebracht.

Laat een reactie achter

26 reactie(s) bij "Geluksgetal 13"

 • profile image comment
  Door Droomreis• geplaatst op 11 Jan 2011 | 18:23:35

  Dit blog bewijst ook maar weer dat je een terechte winnaar bent! Mooi dat het cirkeltje rond is nu. Nu op weg naar ladakh, dat wordt op en top genieten (voor jou en voor ons)!!!! Gefeliciteerd. Groetjes, Brigitte

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door EllenvanderMark• geplaatst op 11 Jan 2011 | 20:46:46

  Wat is dit prachtig geschreven. Echt de emoties van een (terechte) winnares!! Ik weet zeker dat het je gaat lukken. Fotograferen en schrijven kun je al als de beste!
  Geniet ervan!! Groetjes, Ellen.

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Movos• geplaatst op 11 Jan 2011 | 22:34:45

  Hoi Fransje! Wat een prachtig verhaal van dit geweldige moment! Ik wil je feliciteren met deze terecht verdiende prijs en titel. Geniet van alle eer en ik ben er helemaal van overtuigd dat wij straks kunnen genieten van een schitterende reportage!! Nogmaals van HARTE!! Groetjes Mo

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door YvettevdBrand• geplaatst op 12 Jan 2011 | 14:40:52

  Gefeliciteerd met deze titel! En wat een mooi beschreven blog, je inspireert me in vele opzichten!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door Rsteeghs• geplaatst op 13 Jan 2011 | 03:49:11

  Prachtige blog van je avontuur sinds 2008 en deze geweldige en terechte ontknoping! Nogmaals gefeliciteerd en ga genieten van je reis (en de voorbereidingen!)!!!

  Bericht aangepast op 08:14:21
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 09 Jan 2011 | 19:14:28

  Het is je gegund, maar dat wist je al. Ik weet zeker dat je een prachtige reis gaat maken en ons daarna heel veel laat meegenieten!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Dianethone• geplaatst op 09 Jan 2011 | 19:18:11

  Je blog laat een warm gevoel bij me achter,ik ben er zeker van dat we een schitterend reisverslag van je gaan krijgen met hartveroverende foto's!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 09 Jan 2011 | 19:32:12

  Viva Sidonius!
  Wat een mooi toeval 3 jaar later.
  Ik ga mezelf niet herhalen, erg leuk je emoties zo te lezen.
  gr Mies

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 09 Jan 2011 | 19:43:13

  Wat heb je dat weer mooi beschreven Fransje. Over emotie gesproken: je verwoordt je emoties geweldig en je deelt ze met ons. Ik weet zeker dat je straks terugkomt met iets prachtigs, dat kan niet anders! Je hebt het volkomen verdiend en helemaal aan jezelf te danken!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Mireille• geplaatst op 09 Jan 2011 | 20:27:20

  Wat een leuke opbouw naar dit top moment wat je gisteren beleefde Fransje! Gefeliciteerd met je welverdiende prijs als RRer van 2010!!! Ik hoop dat je reis naar Ladakh een gewldige ervaring zal worden. Alast, geniet van deze eer die je toegekomen is!
  Groetjes Mireille

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 09 Jan 2011 | 20:56:42

  Met deze blog laat je zien dat jij de prijs hebt verdiend. Je gaat een geweldige reis maken en ons laat je vast mee genieten. Gefeliciteerd buurvrouw!!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Hermine• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:04:42

  Fransje, het is je van harte gegund om reisreporter van het jaar 2010 te zijn. Je schrijft schitterend! Ik verwacht een mooie reportage en mooie foto's: dat zal vast gaan lukken. Veel succes en geniet van alles wat op je afkomt! Hartelijke groet, Irma

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Lola• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:12:37

  Fransje, wat een prachtige blog, je verwoordt je emoties heel mooi en je opbouw is super! Zoals altijd heel goed geschreven. Jij verdient het gewoon in alle opzichten om RR van het jaar te zijn en ik heb er 200% vertrouwen in dat je met schitterende foto's terug zult komen die het verhaal van jouw reis vertellen! Geniet, geniet, geniet, eerst van je terechte overwinning en daarna van deze geweldige opdracht!!! Liefs, Eva

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 09 Jan 2011 | 21:22:36

  Mooi opgebouwd relaas van 3 jaar emoties culminerend in je benoeming tot Reisrepor van het jaar 2010. Nogmaals: welverdiend en van harte!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door MaaikeDeWith• geplaatst op 09 Jan 2011 | 23:06:44

  Mooi: een nieuwsgierige blik de wereld in en een 'open houding' om te leren van elkaar... Je drijfveer achter de schrijverij, prachtig herkenbaar beschreven! Van harte gefeliciteerd met de prachtige prijs, geniet ervan!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Zeester• geplaatst op 09 Jan 2011 | 23:18:02

  Mooi zoals een artikeltje uitkomt in een pracht hobby met een nog mooiere beloning.
  Weet zeker dat je gaat genieten en ons daarvan weer gaat laten meegenieten....
  een zeesterren groet

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 09 Jan 2011 | 23:19:31

  Dit klopt helemaal: beter kan je het niet verwoorden. Nogmaals van harte gefeliciteerd en straks vooral heel veel plezier gewenst!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Mama-afrika• geplaatst op 10 Jan 2011 | 06:38:25

  Prachtig geschreven! Ik vind het echt helemaal super voor jullie allebei! Wat was Sido trots op je!
  En jouw reactie was geweldig, leek wel de Oscar uitreiking haha. Het is je van harte gegund Fransje! Nogmaals van harte gefeliciteerd!!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Janhermens• geplaatst op 10 Jan 2011 | 07:38:48

  Eén brok emotie, niet alleen zicht- en voelbaar bij jezelf, we hebben genoten van dát moment!......en nu dit!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Gorke• geplaatst op 10 Jan 2011 | 10:13:27

  Prachtig beschreven Fransje, het was een onvergetelijk moment zaterdag!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Mulderlis• geplaatst op 10 Jan 2011 | 12:09:30

  Mooi geschreven! Nogmaals van harte en ik kijk uit naar je reportage in Columbus

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 10 Jan 2011 | 12:38:39

  Hoi Fransje, van harte gefeliciteerd met deze prachtige prijs!!!! Welverdiend en echt iets om trots op te zijn! Gelukkig ben je inmiddels van de schrik bekomen, enne....kijk maar uit dat je niet wéér op de 13e plaats eindigt! Veel voorpret en een geweldige trip toegewenst, ik kijk uit naar de reportage!

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Willemien• geplaatst op 10 Jan 2011 | 13:20:56

  Terechte winnares! Zo mooi je emotie, dat is ook genieten! Mooi geschreven, hoe het je is vergaan op de reissite. Wordt vast fantastisch die reis.

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 10 Jan 2011 | 14:26:06

  WOW dit had ik gemist weet je ik krijg er tranen van in mijn ogen wat een emoties en wat heb je het weer geweldig mooi geschreven.Ik ben zo blij dat wij jou vorig jaar in September ontmoet hebben Waarom,......Joost mag het weten!!!!!!!!!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Doppie• geplaatst op 10 Jan 2011 | 16:30:10

  Zeer mooi geschreven en zeer verdiend deze eretitel (en prijs natuurlijk).
  Ik geef niet altijd reacties bij wat ik zie en lees op deze site maar geloof me ik heb van je inzendingen genoten.
  Van Harte Gefeliciteerd !!

  Bericht aangepast op 08:12:56
 • profile image comment
  Door Kasangua• geplaatst op 13 Jan 2011 | 19:51:51

  Prachtig geschreven Fransje en een terechte winnaar! Geniet alvast van de voorpret, de rest komt vanzelf!

  Bericht aangepast op 08:12:56