Topdrukte. Vermijd Schiphol op déze zwarte dagen image

Topdrukte. Vermijd Schiphol op déze zwarte dagen

Bij Columbus houden we niet zo van massa’s. Alleen al de gedachte aan de extreme, zomerse topdrukte op Schiphol geeft ons de kriebels. Gelukkig is er deze handige drukte-kalender.


Schiphol drukte-kalender 2018 (Bron: AD, powerd bij ZingChart)

Zoals je ziet lopen er vrijwel elke maandag, donderdag, vrijdag en zondag méér dan 200.000 mensen rond op Schiphol. Op 30 juli, 10 en 17 augustus is er zelfs sprake van ‘zwarte’ dagen, waarop meer dan 230.000 (!) mensen via Schiphol reizen. Niets voor jou, die drukte? Pas dan indien mogelijk je reisdagen aan of zorg ervoor dat je extra vroeg aanwezig bent, zodat je je vlucht niet mist.

Handige tips

Hoe laat moet je aanwezig zijn? Vanwege de verwachte drukte en het aantal passagiers dat hun vlucht vorige zomer miste, is het verstandig om uiterlijk drie uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol. Dit advies geldt zowel voor Europese vluchten als voor intercontinentale vluchten.

Hoe lang moet je wachten? Om erachter te komen hoe lang je precíés moet wachten kun je een appje gebruiken, zoals mi Flight. Het appje maakt gebruik van up-to-date informatie van medereizigers en -gebruikers over de drukte bij de veiligheidscontrole.

Hoe laat gaat de gate dicht? De gatetijden verschillen sterk per maatschappij. Ga er dus niet vanuit dat de gatetijden gelijk staan aan die van een eerdere vlucht met een andere airline. Houd je in ieder geval aan de tijden zoals die op je ticket en op de borden worden aangegeven. KLM opent zijn gate 90 tot 55 minuten voor vertrek, Easyjet 55 minuten en Ryanair, Transavia, Wizzair en Vueling 30 minuten. De meeste airlines sluiten hun gate 10 à 15 minuten voor vertrek.