Cetinje

Cetinje is een stad in het zuidwesten van Cetinje, aan de voet van de Lov?en, de berg die voor veel Montenegrijnen heilig is. Het oudste gebouw in Cetinje is de Vlaska-kerk (circa 1450). Er zijn verschillende gebouwen uit de tijd van de onafhankelijkheid. In Cetinje wonen maar zo'n 20.000 mensen.

Informatie over Cetinje

Beste foto's & tips van Cetinje

'498007' door HenkJanKlaver '498007' door HenkJanKlaver

MontenegroCetinje

MontenegroCetinje

Rijeka Crnojevica; ee

HenkJanKlaver

Montenegro: De kust is ligt bezaaid met mensen, echte natuur liefhebbers zoeken NP Durmitor op, cultuurgekken bezoeken het Ostrog-klooster en niemand bezoekt Rijeka Crnojevica. Daar komt het eigenlijk op neer bij deze tip. Deze... ja wat is het eigenlijk? Rivier, canyon, uitloper van het Shkodermeer? Geen idee. Feit is: het is prachtig. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer van de kust verwijderd tussen het Shkodermeer en NP Lovcén vlakbij Cetinje, de oude hoofdstad van het land. Juli 2014 heb ik deze plek bezocht met mijn kersverse vrouw midden in het hoogseizoen. En dat was niet te merken. Zo ongelooflijk rustig. Ik kon me niet voorstellen dat mensen zoiets moois lieten liggen terwijl er zoveel toeristen vlakbij waren. En het is ook nog gratis ook! Je kan met een bootje varen op de rivier, wat dan weer niet gratis is logischerwijs. Leuk feit: het groene wat je in de rivier ziet liggen zijn allemaal lelies.

'520435' door Fransvdg '520435' door Fransvdg

MontenegroCetinje

MontenegroCetinje

Koninklijk paleis in.

Fransvdg

Ja, dit eenvoudige pand is het koninklijk paleis in de voormalige hoofdstad Cetinje. Hier zetelde vorst (en vanaf 1910) koning Nicolaas I. Meer dan 50 jaar was hij aan de macht, tot hij aan het eind van de Eerste Wereldoorlog moest vluchten. Hij stimuleerde het onderwijs en was ook een belangrijke mecenas van kunst en poëzie. Nicolaas is vooral bekend geworden door het feit dat hij voor vijf van zijn dochters een vorstelijke echtgenoot vond. Zijn dochter Helena werd koningin van Italië. Als je vanuit Kotor naar Cetinje rijdt krijg je onderweg in het nationale park Lovcen prachtige natuur te zien. (Dit is een gescande dia en een deel van de feiten komt uit Wikipedia.)

Laat kaart zien