Zuid Moldavie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zondag in Comrat

Zuid Moldavie,
Moldavië


We maken een gedeelte van een kerkdienst mee in de orthodoxe kerk in het centrum van Comrat, de hoofdstad van Gagaoezië.
De ongeveer 160000 Gagaoezen zijn Orthodox Christen. Ze spreken een taal die sterke banden heeft met Turks. Ze trokken in de vroege middeleeuwen van de steppes naar zuidoost Europa, en werden later door de Russen in dit gebied geconcentreerd. In de Sovjettijd werden de eerste pogingen gedaan om een officieel thuisland voor de Gagaoezen te maken. Dit werd pas werkelijkheid na de onafhankelijkheid van Moldavië, toen hun woongebied in 1994 vergaande territoriale autonomie kreeg. De Gagaoezen hebben eigen scholen, politie, een vlag, een parlement en een gekozen eerste minister.
In de stad is op zondag bijna niets te doen, behalve dan de dienst in de kerk. Hier houdt de priester een herdenkingsdienst, er ligt gezegend brood op tafel en men steekt kaarsen aan voor alle overledenen. Een ontroerend gebaar.
Tip: Vrouwen horen het hoofd te bedekken (neem een sjaal en eventueel omslagrok mee) en iedereen staat in de orthodoxe kerk.