Zuid Moldavie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vergeet Moldavië niet!

Zuid Moldavie,
Moldavië


De nieuwste Columbus staat vol leuke tips voor reizen door diverse landen in Europa. Moldavië wordt niet genoemd, maar een roadtrip door Moldavië is een verrassing!
In dit voormalige Sovjetland is veel te zien en vooral te proeven. De wijnen uit Cricova zijn wereldberoemd. Tel daar de vriendelijke bevolking en de rust en ruimte bij op en je hebt een topreis.

We logeren o.a. in Butuceni, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier Raut uitgesleten vallei ligt. Het dorp staat bekend als agriresort. We slapen in kleine huisjes op een verhoging die vroeger als kachel dienst deed. Het leven is heel gemoedelijk, de tijd lijkt hier stil te staan. Er is wel een klein zwembad op de binnenplaats ;-)

Vanuit Butuceni lopen we in een kwartier naar Orheuil Vechi (Oud Orhei), waar we een grotklooster bezoeken. Een toren geeft toegang tot het klooster dat in de kalkstenen wand hoog boven de rivier is uitgehouwen. Langs een donkere trap dalen we af naar de grot en komen in een kerkje terecht waar een eenzelvige monnik gewoon zijn gang gaat. (zie eerdere foto)

Vanuit het kerkje kom je op een natuurlijk terras op een klif, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende streek en de rivier. In de wand zijn muntjes gestoken, waarschijnlijk om zegen te vragen. Dit jongetje probeert de muntjes eruit te peuteren; dat levert hem een strenge blik van de monnik op.

Er zijn meer grotten in de steile wand; om die te bereiken heb je klimgereedschap nodig.
Je kunt een wandeling maken boven of in de vallei, waarna je uitkomt bij de opgravingen van Orheuil Vechi, waar zelfs overblijfselen uit de prehistorie gevonden zijn.
Er is een leuk museum waar veel schoolkinderen op excursie gaan, omdat de plaats maar 60 km van Chisinau, de hoofdstad, ligt.