Transnistrië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Transnistrië; het land dat niet bestaat

Transnistrië,
Moldavië


Wanneer je diep bent doorgedrongen op de Balkan kan je maar zo uitkomen in Moldavë. Een klein Oost-Europees land wat is ingeklemd tussen Roemenië en Oekraine. Niet alleen de natuur en de wijngebieden van Moldavië maken een bezoek aan dit land de moeite waard; er is meer.

Moldavië heeft een soort afvallige provincie en dat is Transnistrië. Dit deel van het land heeft zich na een kortstondige burgeroorlog in 1992 eenzijdig onafhankelijk verklaard van Moldavië en heeft een sterke hang naar de oude Sovjet-Unie.

Wanneer je creatief in organiseren bent en enig doorzettingsvermogen hebt dan is het meer dan de moeite waard om te proberen een bezoek te brengen aan dit 'land dat niet bestaat'. Transistrië is geen land, maar daar denken ze zelf echt anders over. Met Rusland als steun in de rug hebben ze een eigen grensbewaking ingesteld, een munt, vlag en volkslied geîntroduceerd en een eigen president gekozen. En dit allemaal zonder goedkeuring van de VN.

Vanuit de hoofdstad van Moldavië, Chisinau, is het mogelijk om een dagtocht te maken naar dit bijzondere 'land'. Dit kan je het best doen met gids en chauffeur zodat de garantie dat je het land binnenkomt en ook weer uit kan wordt geoptimaliseerd.
In de hoofdstad van Transnistrië waan je je echt in de communistische tijd van de jaren zestig. Lenin staat nog op zijn sokkel, hamer en sikkel prijken op de muren van gebouwen en je kan er alleen betalen met de transnistrische roebel.

Echt een bijzondere ervaring,....