Transnistrië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met de groeten van Lenin

Transnistrië,
Moldavië


Toen Moldavië onafhankelijk werd, riep Transnistrië, een dwergstaatje zo groot als Overijssel, eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De staat wordt door geen enkel land erkend, maar heeft toch zijn eigen munt,de Transnistrische roebel een heuse grens, waar streng gecontroleerd wordt en een leger van 15000 man. Transnistrië wil zich het liefst aansluiten bij Rusland, dat het landje wel steunt. Er wordt Russisch gesproken en kameraad Lenin staat nog fier overeind voor het parlementsgebouw.
Hier zie je het grote park van Tiraspol met rechts het standbeeld van Alexander Suvorov, de stichter van de stad in 1792. Het is feest vandaag, de middelbare scholieren zijn geslaagd voor hun eindexamen. Vanuit het park is een meisje in schooluniform op weg naar haar eindexamenfeest in een plaatselijke pizzeria of hotel.
Verder studeren gebeurt toch in Moldavië of in Rusland, want diploma’s van een universiteit in Tiraspol worden niet erkend. Veel toekomst is er dus niet, hoewel ik een heel andere indruk kreeg. In Tiraspol zag het er welvarender uit dan in Moldavië.