Tiraspol foto's & tips

'460713' door Fransvdg '460713' door Fransvdg

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Keetje Tippel

Fransvdg

Hoe later op de avond, hoe schoner volk. Hier is ze dan: Keetje Tippel. Ik kwam deze dame tegen in Tiraspol, de hoofdstad van het bijna onafhankelijke Transnistrië. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar heb toch het vage vermoeden dat deze mevrouw in "het vak" zit. Een cabaretier kwam ooit met de mooie uitspraak "ze is iemand die zich vooral liggend staande houdt." De film Keetje Tippel is in 1975 gemaakt door Paul Verhoeven met Monique van de Ven in de hoofdrol. En voor iedereen die Keetje niet kent, je mag haar van mij ook Irma la Douce noemen. Die film, met Shirley MacLaine in de hoofdrol, werd gemaakt in 1963.

'448095' door dzzl '448095' door dzzl

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Armoe

dzzl

Het armste land van Europa is Moldava, zelfs armer dan Albanië. Als je dan de afvallige deelstaat Transnistria neemt, is de armoe compleet. Mensen verkopen op rommelmarktjes hun spulletjes. Er was een bescheiden levensmiddelenmarktje in Tiraspol. Daar mochten alleen geen foto's genomen worden. Nou, dan heb je verder Lenin, een oorlogsmonument, een tank ter nagedachtenis en een 12 baans snelweg zonder auto's. Lijkt Pyongyang wel.

'282906' door herman m '282906' door herman m

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Stralend

herman m

In restaurant “7 Vrijdagen”, aan de Ulitsa 25 Oktober, de belangrijkste straat in de Transdnjestrische hoofdstad Tiraspol, genoten we van een overheerlijke Russische schotel. Deze werd aan onze tafel bezorgd door een vriendelijke serveerster. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een drankwinkel, waar onze gids/chauffeur Dumitru de lokale alcoholhoudende drank Kvint wilde kopen, en onvriendelijk te woord werd gestaan door een snauwende winkeljuffrouw, straalde het meisje op de foto van alle kanten toen ik haar vroeg of ik een foto van haar mocht maken. Een dergelijke vraag was ze duidelijk niet gewend en kennelijk was dit ook niet echt gebruikelijk in deze bijna toeristvrije en moeilijk toegankelijke streek. Zie ook mijn blog "Déjà vu Sovjet-Unie".

'360882' door Danny-Hartogs '360882' door Danny-Hartogs

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Strada 25 Octombrie

Danny-Hartogs

Strada 25 Octombrie in de hoofdstad Tiraspol van de "onafhankelijke" republiek Transnistrië. Op de voorgrond de nationale kleuren van de republiek en op de achtergrond het presidentieel paleis met een modern Lenin standbeeld.

'559148' door corriedewinter '559148' door corriedewinter

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Geslaagd in Tiraspol

corriedewinter

Vandaag is het feest in Nederland, want er zijn veel leerlingen geslaagd voor hun eindexamen . Vorige maand, op 25 mei, was het spannend voor de studenten in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat. Het land verklaarde zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk van Moldavië. Men koos zelfs een eigen president en een eigen parlement die beiden niet erkend werden door de regering. In augustus 1994 kreeg Transnistrië vergaande autonomie wat betreft regionale aangelegenheden. Het landje heeft wel een eigen munteenheid, de Transnistrische roebel, een eigen politiemacht en een uit 5000 manschappen bestaand leger. Het heeft ook eigen (niet officiële) grenzen die gecontroleerd worden door Transnistrische grenswachten. Je moet behoorlijk lang wachten bij de grens. De officiële talen in Transnistrië zijn Russisch, Moldavisch en Oekraïens. Alle straatborden zijn in het Russisch of in het Cyrillisch alfabet en studenten en scholieren worden op universiteiten en scholen onderwezen in het Russisch. Ook lokale overheden en de meeste officiële instituten werken met de Russische taal. Deze meisjes dragen een soort serveerstersuniform met een sjerp met de naam van hun school en geslaagd 2017 erop. De kleur van de sjerp verschilt per school, de uniformen, met schortje, zijn bruin. De dames spreken goed Engels; de meesten gaan in Chisinau (hoofdstad van Moldavië), Tiraspol of in Moskou verder studeren. Maar eerst feesten, in de pizzeria of in ons hotel. Hier komt zelfs de waterpijp tevoorschijn. En voor alle Nederlandse studenten: Van harte gefeliciteerd!

'372370' door g.a.m.vanputten '372370' door g.a.m.vanputten

MoldaviëTiraspol

MoldaviëTiraspol

Nieuwsgierige vrouw.

g.a.m.vanputten

Bij ons bezoek aan Transnistrië, het afgescheiden deel van Moldavië, probeert deze prachtige vrouw een gesprek met ons aan te gaan en gelukkig hielp onze gids Natalia ons daarbij, wat was ze nieuwsgierig en aardig ! een hele leuke ervaring was dat.