Noord Moldavie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zo gaat het al eeuwen in Orheuil Vechi

Noord Moldavie,
Moldavië


Een roadtrip door het voormalige Sovjetland Moldavië is een verrassing!
Er is veel te zien en vooral te proeven. De wijnen uit Cricova zijn wereldberoemd. Tel daar de vriendelijke bevolking en de rust en ruimte bij op en je hebt een topreis.

We logeren in Butuceni, op 60 km van Chisinau, een dorpje dat diep verscholen in een door de rivier Raut uitgesleten vallei ligt. Het dorp staat bekend als agriresort. We slapen in kleine huisjes op een verhoging die vroeger als kachel dienst deed. Het leven is heel gemoedelijk, de tijd lijkt hier stil te staan.

Vanuit het dorp lopen we in een kwartier naar Orheuil Vechi (Oud Orhei), waar we een grottenklooster bezoeken. Een toren geeft toegang tot het klooster dat in de kalkstenen wand hoog boven de rivier is uitgehouwen. Langs een donkere trap dalen we af naar de grot en komen in een kerkje terecht waar deze eenzelvige monnik gewoon zijn gang gaat. In het verleden sliepen er wel 20 monniken in grotnissen achter het kerkje.
Je kunt naar buiten, dan kom je op een natuurlijk terras op een klif, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende streek en de rivier. Gelovigen stoppen hier muntjes in de wand.
Let op: een hoofddoek en decente kleding zijn verplicht.