Cricova

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

80 meter onder de grond in Cricova

Cricova,
Moldavië


Onder een hoek van 30 graden, 80 meter onder de grond in een gangenstelsel van 120 km lang ligt deze wijn te rijpen.

We zijn in de beroemde wijnkelders van Cricova, die zijn gesitueerd in een oude mergelgroeve.In de gangen is de temperatuur constant, dus ideaal voor de opslag van wijn.
We krijgen een rondleiding in elektrische wagentjes, een soort vergrote golfkarren, en stoppen regelmatig bij de verschillende gangen waar de wijn is opgeslagen. De wijn is van zeer goede kwaliteit, vandaar dat veel groten der aarde, zoals mevrouw Merkel, hier een eigen voorraadje hebben liggen. De wagen rijdt flink door, want we hebben ook nog een wijnproeverij in een van de zalen die hier speciaal voor zijn ingericht.
De leukste zaal vind ik ’De bodem van de Sarmatische Zee’ Oorspronkelijk was deze kamer een onderzeese grot, en versteende schaaldieren en andere overblijfselen van het waterleven zijn duidelijk zichtbaar. Onze gids herinnert ons eraan dat heel het huidige Moldavië eigenlijk ooit op de bodem van de Sarmatische Zee lag.
Helaas is deze kamer bezet, dus wij gaan proeven en eten in de Gastenkamer, die in traditioneel Moldavische stijl is ingericht.

Doe wel iets warms aan, het is zo'n 12 graden in de kelders. Prijs excursie: € 36, inclusief proeven van 4 wijnen +hapjes.