Malta

'509822' door Jan10e '509822' door Jan10e

MaltaMalta

MaltaMalta

Zondag in Paradise Ba

Jan10e

De doordeweekse dagen zijn er enkel wat hotelgasten die langs de klif lopen naar het strand van Paradise Bay. Zo ook wij. En dan zien we een lege middellandse zee. Maar op zondag! We doen onze gordijnen open en zien ineens behoorlijk wat boten langs de pier van de ferry varen. De maltezers komen dus met eigen luxe schip hier de zondag in de baai liggen om te zonnen, zwemmen en te lunchen. Het water in Paradise baai heeft die heerlijke mediteraanse blauwe kleur.

'499775' door Jeanne '499775' door Jeanne

MaltaMalta

MaltaMalta

De Blauwe Grot

Jeanne

De Blauwe Grot is eigenlijk een reeks natuurlijke grotten op zeeniveau, gelegen iets ten westen van de haven Zurrieq. Van daaruit kun je met een bootje naar de grotten varen. Duiken, snorkelen en rotsklimmen zijn de meest populaire activiteiten daar. De Blauwe Grot doet zijn naam eer aan, het is niet voor niets zo genoemd!

'497620' door pkoelewijn '497620' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Filfla

pkoelewijn

Aan de zuidkant van het eiland Malta is de blauwe grot waar je met een bootje naartoe kunt gaan. Voor de blauwe grot ligt een imposante natuurlijke brug die hier van bovenaf is gefotografeerd. Op deze foto zie je bovenaan het eilandje Filfla liggen. Dit onbewoonde eilandje, dat ongeveer 5 km van de kust van Malta ligt, is een vogelreservaat. Boudewijn Buch maakte er in 1988 (zonder toestemming) een wandelingetje van enkele minuten. Dit beschrijft hij in zijn boek "Eenzaam". De wandeling op Fuilfla werd op tv uitgezonden in het programma "De wereld van Boudewijn Buch" op 25 december 1988. Nog te zien op youtube. Zoek bij Filfla

'462078' door Zandkorrel '462078' door Zandkorrel

MaltaMalta

MaltaMalta

Glimmende vloer

Zandkorrel

Er zijn van die momenten tijdens een reis dat je het letterlijk en figuurlijk heel benauwd krijgt: tijdens een excursie op Malta moesten mijn reisgenote en ik al een tijd nodig naar het toilet, maar waren we steeds niet in de gelegenheid om te gaan. Tot we ineens langs een hotel kwamen... geen tijd om wat te gaan drinken en dus vind ik het eigenlijk not done om dan naar het toilet te gaan, maar ja, nood breekt wet. Maar we voelden ons nog extra schuldig toen bleek dat we met onze modderige schoenen deze glimmend gepoetste vloer moesten oversteken...

'497942' door pkoelewijn '497942' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Senglea

pkoelewijn

Tegenover de stad Valletta aan de overkant van de Grand Harbour vind je de 3 cities, Vittoriosa, Cospicua en Senglea.. Hier het uitzicht vanuit Valletta op de vedette (wachtpost) van Senglea.

'497831' door pkoelewijn '497831' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Kromme straten

pkoelewijn

In de Middeleeuwse stad Mdina zijn alle straten krom. Je mag de oude binnenstad niet met de auto in. Jammergenoeg de bewoners wel, met als gevolg dat de pleinen vol auto's staan.

'497669' door pkoelewijn '497669' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Inschepen

pkoelewijn

Nadat we de natuurlijke brug hebben bekeken zakken we de helling af om ons in te schepen voor de boottocht naar de Blauwe Grot. Ik heb eigenlijk een ongelofelijke hekel aan grotten, maar voila , daar ga ik weer...

'289410' door edwinaverdingh '289410' door edwinaverdingh

MaltaMalta

MaltaMalta

Feestelijke lampjes

edwinaverdingh

Tijdens de zomermaanden kan je in Malta in elk dorpje terecht voor een feest. Het aanbidden van de één of andere heilige is hier zo belangrijk dat er elke avond wel vuurwerk. Straten en kerken worden versierd met heel wat kleurrijke lichtjes, beelden van heiligen en vlaggen. In Medina zette de fanfare in vol ornaat hun beste noten voor. Ik wou hen nog op de foto, maar daarom staan er enkele hoofden op die er eigenlijk af moesten.

'447983' door Soraya '447983' door Soraya

MaltaMalta

MaltaMalta

Blue Grotto

Soraya

Wat vond ik Malta een heerlijk eiland. Prachtige Middeleeuwse dorpjes (Mdina), oude kleurrijke oranje bussen als lokaal vervoer en mooie wateren. Zoals de Blue Grotto. Met een bootje langs de kustlijn: intens genieten!

'496194' door Fietser '496194' door Fietser

MaltaMalta

MaltaMalta

Visserhaven

Fietser

Laatst hebben we, mijn vrouw en ik, een cruise gedaan in de Middellandse zee. Als dat geen eiland hoppen is weet ik het niet meer. Hier een overzicht van een visser haven op Malta met de vissers boten waar de locals mee uit vissen gaan.

'498176' door pkoelewijn '498176' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Stadssafari (3)

pkoelewijn

De allermooiste deurklopper trof ik aan op een deur in Mdina. Engelen, duivels? wat moeten we hier van denken. Een klein kunstwerkje in elk geval.

'497476' door pkoelewijn '497476' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Kerk van Mosta

pkoelewijn

Malta heeft 376 kerken en 425000 inwoners. De grootste kerkdichtheid ter wereld en je kunt elke dag van het jaar een andere kerk bezoeken. En we spreken hier niet van poppenkerkjes zoals je ze vaak in Griekenland tegenkomt. Op deze foto de kerk van Mosta. De koepel van deze kerk is de op 3 na grootste van Europa. Er kunnen 12000 mensen in deze kerk. Gedurende de tweede wereldoorlog sloeg er tijdens de mis een bom door het dak heen. Hij ontflofte niet, maar rolde vrolijk over de kerkvloer. De bom en foto's van het gat in de koepel zijn te zien in de sacristie.

'534728' door CBurgstad '534728' door CBurgstad

MaltaMalta

MaltaMalta

Blue Grotto

CBurgstad

Malta is een heerlijk eiland om een weekje te vertoeven. Natuurlijk kun je volop genieten van de zon en het strand, het goede leven in de steden met prima hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Natuurlijk doe je ook minimaal één dagje Valetta, met de oude historische kern waar het heerlijk dwalen is, al moet je ook rekening houden met de steile straatjes. Ook een rondrit over het eiland mag niet ontbreken want het heeft genoeg te bieden voor een leuke, ontspannen en ook nog leerzame dag. Bezoek de kleurrijke haven van Marsaxlokk, de oude stad Mdina, St. Pauls Bay en Blue Grotto. De Blue Grotto is één van de zeegrotten met kobaltblauw water die soms ook groen, paars of oranje kleuren, al naar gelang de aanwezige mineralen. Natuurlijk is het de moeite waard om een boottochtje door de grotten te maken, maar ook een zicht van bovenaf is de moeite waard.

'308030' door edwinaverdingh '308030' door edwinaverdingh

MaltaMalta

MaltaMalta

Kunstzinnige hangaars

edwinaverdingh

Op Malta vind je een kunstenaarsdorp gevestigd in oude 'hangaars' van het leger. Grappig om te zien! Als je geïnteresseerd bent in leuke replica's van opgegraven beeldjes... vind je hier niet veel soeps. In alle winkeltjes verkopen ze 'rommel', doelgericht naar busladingen die hier gedropt worden. Spijtig, want je zou er iets leuks van kunnen maken. We hebben toch een paar beeldjes kunnen vinden en die staan nu tussen de andere souvenirs.

'200530' door kokkeeri '200530' door kokkeeri

MaltaMalta

MaltaMalta

Teruglopend kerkbezoe

kokkeeri

Net als in de rest van Europa loopt ook het kerkbezoek in Malta terug. Op dit katholieke eiland hebben de kerken te maken met een daling in kerkbezoek van ruim 10% in de laatste 5 jaar. Deze foto geeft een hier een voorbeeld van. Genomen op de nationale feestdag 15 augustus tijdens Maria Hemelvaart in de grote kerk van Mosta. Nagenoeg leeg op deze bijbellezende non na. Later op de avond, voor en na de processie, liep de kerk wel vol.

'497760' door pkoelewijn '497760' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

De blauwe grot (slot)

pkoelewijn

De terugweg van de blauwe-grot-excursie werd spannend. Onze schipper had haast en haalde iedereen in. Gelukkig kon ik nog net deze foto maken van de mooie kust met bootje, oude toren en visser. Rare plek om te vissen, trouwens. Of zou zijn lijntje in die grot onder hem hangen?

'323328' door georgena '323328' door georgena

MaltaMalta

MaltaMalta

Bugibba

georgena

Bugibba is located on the North East coast of Malta and one of the 2 popular tourist areas of St Pauls Bay 15km from Valletta Bu?ibba [pronounced bu-jibb-buh] is a small town in Malta, situated adjacent to Qawra (where our hotel was). Bu?ibba's sea front is very popular especially students who come to learn English. The Main Square is the main highlight of this town with the bustling array of nightclubs, bars and restaurants,it is located along the seaside promenade. It had just rained when I took this photo,the water on the street gave the photo nice colorful reflection.

'273316' door Car '273316' door Car

MaltaMalta

MaltaMalta

Oud en Nieuw

Car

De diversiteit aan bussen hebben mij verrast op Malta. Allemaal in dezelfde kleuren, maar elke model is anders. Ander type, ander merk, ander model en zeker een ander jaar. Op deze foto oud en nieuw samen. Ik bleef maar foto's maken daar op de centrale bushalte. En ondertussen maar opletten dat ik mn groep niet zou verliezen... Dat laatste is helaas niet gelukt :-)

'497793' door pkoelewijn '497793' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Mdina, hoofdpoort

pkoelewijn

We gaan de citadel van Mdina binnen via de hoofdpoort. In vroeger tijden was Mdina de hoofdstad van Malta, maar de Johannieter ridders kozen er na hun komst in 1531 voor om hun hoofdstad aan de Grand Harbour te hebben, dicht bij hun schepen. De adel en de bisschop bleven in de stad wonen. Vooral de oude Maltese adel moest weinig van de ridders hebben . Men was gepikeerd omdat men de macht aan hen was kwijtgeraakt.

'498023' door pkoelewijn '498023' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

Grafsteen

pkoelewijn

In de stad Mdina bevindt zich de barokke Petrus- en Pauluskathedraal, de voormalige hoofdkerk van het bisdom Malta. Het eerste wat opvalt als je de kerk binnenkomt, zijn de grafstenen in de vloer samengesteld uit natuursteen in alle kleuren: het zogenaamde "kosmatenwerk". Tot voor kort werden in de kerk nog leden van de geestelijkheid en van de Maltese adel begraven

'497712' door pkoelewijn '497712' door pkoelewijn

MaltaMalta

MaltaMalta

De blue grotto

pkoelewijn

We stappen in een klein bootje en varen langs een mooie kust naar de natuurlijke brug waar we onderdoor gaan. De blauwe grot is vooral blauw, maar als we terugkeren zie ik toch nog meerdere kleuren verschijnen in de grillige rotspartijen. Die wil ik jullie natuurlijk niet onthouden.....

'439497' door Jan10e '439497' door Jan10e

MaltaMalta

MaltaMalta

Lido Paradise Bay

Jan10e

Deze overzichtsfoto hoort bij mijn tip over het Paradise Bay Lido. Een heerlijke plek om te relaxen en uit te rusten van de Hop On Hop Off tours. Wij verbleven in het hotel aan de overkant dat ook nog te zien is, maar in het Lido vonden wij het een stuk plezieriger om vakantie te houden. Daarmee bedoel ik... een boek lezen onder een parasol, af en toe een goede bak koffie, een duik en faciliteiten bij de hand. Deze foto is genomen op een zondag. Tot onze verbazing stroomde de baai vol met bootjes. terwijl deze de rest van de week gewoon leeg was! Dus in het weekend volle bak, maar waar niet in Malta. Ik heb stranden gesignaleerd waar de ligbedden hutje mutje staan. Hier voelt het allemaal idyllisch met al het groen om ons heen. O ja, en zelfs een palmboom. Op de foto zie je nog net de kabelbaan om alle ingredienten voor het eten en de bar op en neer te brengen. Bezoekers dienen de trappen te nemen. Helemaal in de verte: Comino en Gozo.

'506805' door Charita '506805' door Charita

MaltaMalta

MaltaMalta

St. Pauls Bay

Charita

Handelingen 27 en 28 laat het ziet dat Paulus op Malta, in St. Pauls Bay aan land ging. Dat is toch wel even speciaal om te bedenken als je daar staat! Het eiland is schitterend, en je moet beslist naar St. Pauls Bay, want het heeft een gezellig sfeertje! Wij hebben een overnachting gedaan buiten de steden en de drukte. Het is natuurlijk wel fijn om ook in alle rust te zitten en te kunnen genieten van je eigen plekje!

'282456' door kirsti '282456' door kirsti

MaltaMalta

MaltaMalta

Landschap van Malta

kirsti

Landschap op Malta, is vlakbij de tempels van Hagar Qim, is ten zuid-westen van Malta waar je nog stukjes kan vinden waar er landbouw grond is, in het oosten lijken alle steden wel aan elkaar vastgebouwd