Malta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mdina

Malta,
Malta


Mdina (fonetisch: Imdina) was tot het jaar 1530 de hoofdstad van Malta. Het dorp is gelegen op een rotsplateau op 225 meter hoogte. De stad telt slechts 400 inwoners.
De stad der stilte werd gesticht door de Feniciërs ongeveer 800 jaar v. Chr. Later werd de stad steeds meer voorzien van vestingwerken om het te beschermen tegen indringers. Hiermee begonnen de Arabieren omstreeks het jaar 870. Ook de ridders van de Johannieterorde legden verschillende fortificaties aan. Doordat de stad aan de andere zijde beschermd werd door de afgrond, was de stad bijna niet in te nemen door belagers. Naarmate de tijd vorderde, werd het belang van Mdina echter steeds geringer. Mdina was hierdoor niet langer het economische en bestuurlijke centrum van Malta. De ridders kozen voor Birgu (/Vittoriosa) en daarna voor Valletta als de nieuwe hoofdstad van Malta. De adel bleef echter in Mdina wonen.
Mdina heeft de bijnaam "the silent city". Het dankt deze naam aan het feit dat er geen gemotoriseerde voertuigen de stad in mogen. De stad doet Middeleeuws aan en is een soort openluchtmuseum met allerlei krappe straatjes en stegen waaraan prachtige oude gebouwen en monumenten staan.